Селекционерът на националния отбор на Чехия по футбол Ярослав Шилхави смята, че домакинството срещу България може да се окаже ключова за цялата квалификационна кампания за Евро 2020 в група А.

Чехите приемат възпитаниците на Красимир Балъков утре, а три дни по-късно са домакини и на Черна гора. Дотук те изиграха само един двубой, който беше загубен с 0:5 от Англия.

„По принцип всеки двубой е важен. Но ние не започнахме добре със загубата от Англия. Затова ще направим всичко възможно в предстоящите мачове да победим и да наваксаме. Домакини сме и искаме да постигнем две победи, с което да се реваншираме за тежката загуба от Англия. Това може да бъде ключово за цялата квалификационна кампания“, коментира Шилхави.

„Нормално да има известно напрежение. Загубихме първия мач в групата. Сега искаме да направим първата крачка към класирането на Европейско първенство“, допълни той.

Шилхави призна, че след треньорската смяна на Петър Хубчев с Красимир Балъков не знае какво точно да очаква от България. „При всяка треньорска смяна нещо се променя. Ние се готвихме за мачовете с България със стария им стил за играта, а сега не знам какво да очакваме. Те имат добри играчи като Ивелин Попов, Страхил Попов, Десподов, Неделев… Красимир Балъков играеше офанзивен футбол, така че…“, каза селекционерът на Чехия.

Специалистът  няма да може да разчита на двама от най-добрите си офанзивни футболисти Владимир Дарида и Борек Дочкал, който е и капитан на отбора. Към тях се прибавя и контузията на вратаря Иржи Павленка, който отпада за мачовете с България и Черна гора. „Разполагаме с 20 полеви играчи и двама вратари, които са подготвени. Павленка има контузия в гърба. Консултирахме се с лекарите и преценихме, че той няма да бъде на 100 процента и затова не искахме да рискуваме. Той ще напусне лагера на националния отбор още днес. През уикенда на негово място ще викна Ондрей Коларж (от Славия Прага – б.р.). Дали съм планирал Павленка да бъде титуляр, не искам да коментирам. Все още не съм казал състава и на играчите.“, коментира Шилхави.

„Дочкал и Дарида са важни офанзивни играчи, така че без тях ще трябва да променим тактиката. Вярвам, че в състава имаме и други добри футболисти, които могат да ги заменят успешно. Марек Сухи ще бъде капитан в отсъствието на Дочкал“, добави той.