Българският национален отбор по футбол е на път да запише най-слабите си квалификации за европейско първенство в историята. До момента трикольорите все още нямат победа в пресявките за Евро 2020 - 2 равенства на сметката на предишния селекционер Петър Хубчев и 3 загуби при Красимир Балъков, при голова разлика 5:11. 
 
До края на кампанията ни остават още 3 мача. Днес трикольорите гостуват на Черна гора, а в понеделник приемат Англия. Последният ни двубой е на култовата за футбола ни дата - 17 ноември срещу Чехия на "Васил Левски". Реално именно днешният сблъсък в Подгорица е шансът ни да запишем първа победа и може би да отървем резила. Срещу Трите лъва е ясно, че едва ли ще вземем нещо, а накрая мачът за чехите може да е от много важно значение за класирането им на финалите.
 
Черна гора има същия актив, като нашия - 2 точки, и също иска да избегне последното място. България веднъж вече завърши на последната позиция в пресявки. Това стана в квалификациите за шампионата на Стария континент през 2012 в Полша и Украйна. Интересното е, че тогава пак бяхме в група с Англия и Черна гора, които завършиха на първите две места в потока, финиширахме с актив от 1 победа, 2 равенства и 5 загуби, при голова разлика 3-13 и едва 5 точки. Успехът бе при визитата на Уелс с 1:0, като тогава начело на националите бе Лотар Матеус, а накрая тимът бе воден за малко от Михаил Мадански.
 
Именно този цикъл е най-слабият до момента в историята ни по отношение на квалификации за европейско първенство. Ако днес победим Черна гора, може да го изравним.
 
Реално пресявките в сегашния им вид, с групи, започват през 1970 година за шампионата в Белгия през 1972-а. Преди това са елиминационни кръгове и финална фаза с 4 тима. Интересното е, че в три от циклите се играят 6 мача (за шампионатите през 1972, 1976 и 1984), защото отборите в групите са по 4. Като дори тогава записваме повече точки, отколкото сега. При изчисляването на актива е използвана сегашната система за точкуване - 3 за победа и 1 за равенство.
 
Българският национален отбор е изправен и пред заплахата да направи една календарна година без победа. Последният успех на лъвовете датира от 13.10.2018 година, когато под ръководството на Петър Хубчев победихме Кипър с 2:1 в мач от турнира Лига на нациите в София, пише "Тема спорт". Ако България не победи Черна гора, ще затвори цяла година без победа. В този период нашите национали направиха 4 хикса и 5 поражения. Последните 4 двубоя на българите са поредни загуби.
 
За последно преди 20 години трикольорите бяха в серия от 9 поредни мача без победа. Тогава в периода 1998-а, от финалите на световното във Франция през лятото, до февруари 1999 година записваме 3 равенства и 6 загуби.
 
9 поредни мача имаме без успех и в периода 1952-1954 - 5 ремита и 4 поражения. Между 1939 и 1946 записваме негативна серия от 10 срещи без победа - 9 загуби и 1 хикс. Така, ако днес трикольорите не победят Черна гора в Подгорица, ще върнат националния ни отбор 80 години назад в развитието му.

Най-дългата ни поредица е при създаването на националния ни отбор, на когото от 1924 година до 1930-а му трябват цели 14 мача, за да стигнат до първи успех -11 загуби и 3 равенства.