Вицепрезидентът на БФС Йордан Лечков говори пред медиите след днешното събрание на Изпълкома на централата.

"Крайно време е да си кажа категоричното мнение. От 2005 година отговарям за националния отбор, не съм изпълнителен директор. Мисля, че гледаме едни и същи мачове. Когато ми задавате въпрос, какво очаквате от мен: да отговоря това, което съм видял, или да спестя това, което съм видял. По този начин разбирам моите ангажименти към назначаването на треньори, представянето на футболистите в националния отбор.

Този национален отбор не е на Йордан Лечков, не е на Ивелин Попов. Той е на България. Мисля, че трябва да се коментира това, което се вижда. Винаги съм запознавал колегите от Изпълкома със състоянието на националния отбор. За голямо съжаление резултати няма.

Йордан Лечков винаги чинно след мач е пред камерите и отговаря. Даже при положителните резултати не се явявам, ако трябва да съм точен. Не е лесно да съм там винаги при негативни резултати. Никога не съм нападнал някого. Една буква не съм казал, срещу който и да е футболист. Така ли е?

Отказвам да нося генералната вина, че ние дълги години нямаме класиране на голям форум, но ако аз съм изкупителната жертва, няма проблем. Това трябва да се приключи веднъж завинаги, да не се връщам към други имена. Отказвам да участвам в семейни драми, в спортни драми. Ако има други причини, нека да се кажат какви са.

Ако има треньор, на когото да съм казал кой да играе или кой да не получи повиквателна, елате и ми се обадете. Няма такъв случай! Винаги съм действал така през годините. Някой да каже, че сме гледали различни мачове, сядам и бих дискутирал.

В този ред на мисли, сега има възможност. Нека националният отбор ме опровергаят с добри резултати и се класираме на голям форум. Все още ли съм отговорник, защото много ме зачертахте? Няма незаменими във футбол, щом без Марадона, може и без всички нас. Футболът продължава да съществува. Най-добрият отговор е на терена, с добри резултати.

Като ръководство сме осъществили всичко, за да може тези млади хора да се чувстват добре и да се развиват. Да имат най-доброто. Никога не съм си позволявал да бъда злостен, да коментирам как някой не може да я спира, за да получавам това нещо. Отказвам да нося вина. Винаги съм си казвал мнението, съжалявам, че не съвпада с мнението на футболистите, но предполагам, че съвпада с вашето мнение.

За телевизионните права ли? Когато се прави компромис, после се правят още 100 компросими. Клубовете са тези, които изграждат младите футболисти за националния отбор. Благодарение на нас като ръководство, колкото и да не ни харесвате, сме се постарали да осигурим максимално най-добрите условия на всички клубове да имат основен приход от телевизионните права. Не си позволявам да коментирам Левски и ЦСКА. Имат своите основания, въпрос на разговори, преговори. Договорът така или иначе още една година си съществува, новият договор не искам да коментирам.

Няма да се кандидатирам за президент, отдавна съм го казал. Всеки може да поиска оставка, беше грешно поискана и не трябваше да се дава. Аз нямам намерение да се кандидатирам", каза Лечков.