Тази вечер от 21.45 часа България ще изиграе първия си мач във второто издание на Лигата на нациите. Съперник на "лъвовете" на националния стадион "Васил Левски" е Ейре. Двубоят от група 4 на Лига B, където са още тимовете на Уелс и Финландия, ще се проведе пред празни трибуни заради пандемията от COVID-19. Балансът между двата тима е изравнен - по 3 успеха и 4 равенства. Последният мач помежду им бе преди година в приятелски мач, спечелен от островитяните с 3:1. 

Срещата се явява дебют за селекционера Георги Дерменджиев в новосъздадения от УЕФА турнир. До този момент опитният специалист има три срещи начело на представителния ни тим - поражение от Парагвай с 0:1 в контрола, успех над Чехия с 1:0 в евроквалификация и загуба със същия резултат от Беларус в експериментална проверка, пише Труд. И трите срещи бяха в София. Именно срещу бившата съветска република бе последният двубой на "трикольорите". На 26 февруари България прие Беларус, а Дерменджиев заложи на любопитен състав, тъй като датата не бе официална в календара на УЕФА.

Сега срещу Ейре бившият треньор на "Лудогорец" и "Левски" ще заложи на най-опитните. Извън сметките му остават контузените Пламен Илиев, Георги Терзиев и Вандерсон от "Лудогорец", както и излекувалият наскоро коронавирус Кирил Десподов от "Каляри". Третият капитан на тима Васил Божиков пък не бе пуснат от своя "Слован". Единствената дилема пред специалиста е свързана с вратарския пост - Георги Георгиев, Мартин Луков или Николай Михайлов. С едни гърди пред останалите е стражът на "Черно море", който пази и в последните три двубоя на България. В отбрана ще действа новият капитан в лицето на Петър Занев. Играчът на ЦСКА ще си партнира с Кристиян Димитров от "Хайдук" (Сплит). На десния бек ще започне Страхил Попов, а отляво - Антон Недялков. В средата на терена селекционерът планира да заложи на Георги Костадинов и Кристиян Малинов, новото попълнение на белгийския "Льовен". С по-офанзивни функции ще бъде натоварен Тодор Неделев. По двата фланга от първата минута ще атакуват Галин Иванов и Спас Делев, а на върха ще започне Божидар Краев. 

На свой ред Ейре ще бъде предвождан от новия селекционер Стивън Кени, заменил по време на пандемията опитния Мик Маккарти. В състава на гостите личат имената на Дарън Рандълф от "Уест Хем", капитанът Шеймъс Колмън от "Евертън", Шейн Дъфи от "Селтик", Мат Дохърти, новото попълнение на "Тотнъм", както и Шейн Лонг от "Саутхямптън". Разширената група на гостите е изцяло от футболисти от Висшата лига на Англия и Чемпиъншип, с изключение на Дъфи. Със здравословни проблеми е Трой Перът от "шпорите". Джеймс Макарти също има травма, но се очаква да бъде в състава. Бившият треньор на "Дери Сити" и "Дъндолк" вече обяви по-рано тази седмица, че ще се опита да промени стила на игра на "зелените момчета". В другия двубой от групата Финландия приема Уелс. В неделя "лъвовете" гостуват в Кардиф, а двата мача от турнира се явяват генерелна репетиция преди важния сблъсък с Унгария от баражите за Евро 2021. Победа срешу Ейре със сигурност ще подейства като допинг на "лъвовете".

Вероятни състави: 

България: Георгиев, С. Попов, А. Недялков, П. Занев, К. Димитров, Г. Костадинов, К. Малинов, С. Делев, Т. Неделев, Г. Иванов, Б. Краев

Ейре: Рандълф (Уест Хем), Дохърти ("Тотнъм"), Игън ("Шефийлд Юнайтед"), Дъфи ("Селтик"), Стивънс ("Шефийлд Юнайтед"), МакКарти ("Кристъл Палас"), Робинсън ("Шефийлд Юнайтед"), Хендрик ("Нюкасъл"), МакКлин ("Стоук"), Конъли ("Брайтън")

Съдия: Мануел Шютенгрубер (Австрия)
Стадион: "Васил Левски"
Начало: 21.45 ч