Селекционерът на българския национален отбор по футбол Георги Дерменджиев говори на официалната пресконференция преди двубоя с Република Ирландия от Лигата на нациите. Той призна, че иска отборът да промени своето присъствие на терена.

"Поради обстановката, която е в цял свят, около 6 месеца не сме имали сбор на националния отбор. Някои от играчите, като Кирил Десподов, пострадаха точно, когато бяха необходими за националния, но мисля, че тези момчета, които са тук, ще извлекат максимума от тези два мача", заяви Дерменджиев. 

"Това се явява генерална репетиция. Искам тези, които ще играят, да докажат себе си и защо са в националния отбор." 

В последните дни се спекулира усилено за това кой ще наследи капитанската лента от напусналия Ивелин Попов. Селекционерът призна, че е наясно с името на новия капитан, но иска първо да го съобщи на футболистите. 

"Да, решението го има. Аз мога да ви кажа как сме го взели решението, а вие ще узнаете след като излезем отвън, защото искам да го съобщя първо на футболистите. Имаше определени имена, на 11 човека. Играчите избраха трима, но все още не знаят кой точно е капитанът", призна Дерменджиев. 

Малко след това стана ясно, че първи капитан е играчът на ЦСКА Петър Занев, а негови продгласници са Георги Костадинов и Васил Божиков. 

"Наясно съм със състава за утре. Самият мач ще покаже как ще излезем ние. Ще видим кой е по-уморен, кой не е. Самата подготовка на отборите не е равномерна. Получиха се и доста мачове в отборите, които играят за Лига Европа и Шампиноска лига", допълни селекционерът. 

"Изключително доволен съм от това, че Филип е с първия отбор. Имах няколко разговора с него. Той е интелигентно момче. Пожелах му да тръгне в правилната посока. Той има висок интелект за годините си и смятам, че ще се справи с тежестта, която ще бъде върху него. Добре е той да бъде в първия отбор и има ли възможност, ще влезе да играе. Трябва да поощряваме тези момчета и да разчитаме на тях", заяви Дерменджиев.