Националният отбор на България е аут от европейското. Сякаш нямаме новина, макар да имаше голяма надежда заради шанса за класиране през само два мача, при това у дома, и то срещу съперници извън графата „невъзможни“.

Новина може и да няма, но е налице тенденция, която е, меко казано, притеснителна, по-скоро - отчайваща. В последните 17 официални мача на националите в рамките на 2 години имаме само една победа. Срещу 6 равенства и цели 10 загуби.

А още по-притеснително е, че България подгони и най-черните си серии в исторически план. Що се отнася до класиранията ни на европейско първенство, откакто действа системата с квалификационни групи, черната серия е 6 поредни пропуснати финала. Сега въпреки разширяването на броя на финалистите се приближаваме до антирекорда. България вече я няма на 4 поредни еврофинала.

Европейските първенства се провеждат от 1960 г. на всеки 4 години. Първите два турнира се играят по системата на отстраняване в преки двубои при разменено гостуване. България стига до 1/8-финали. В следващите три турнира участниците са разделени по жребий в 8 квалификационни групи и играят „всеки срещу всеки“. Победителите образуват четвъртфинални двойки, които излъчват 4 страни за финален турнир за разпределение на медалите. През 1968 г. България стига до 1/4-финал.

И след това започва черната серия. 6 поредни пропуснати цикъла от по 4 години без класиране на еврофинали - 1972-а (2-и в квалификационната група), 1976-а (3-и в групата), 1980-а (4-и в групата), 1984-а (3-и в групата), 1988-а (2-и в групата и 1992-а (4-и в групата). 

При четирите турнира до 1992 г. класирането отново става с предварителни групи, но във финалния кръг участват 8 отбора. Ние не успяваме да излезем от квалификациите.

С класирането на европейското първенство в Англия през 1996 г. България слага край на серията от 6 пропуснати еврофинала. Тогава „лъвовете“ се класират като втори в квалификационната група, само на 3 т. зад Германия, като до последно имаше шанс да бъдат и преди Бундестима.

От 1996 до 2012 г. финалистите вече са 16. Страната ни пропуска Евро 2000 (4-о място в квалификационната група).  За да дойде 2004 г., когато България се класира на европейското в Португалия, след като печели първото място в групата с Хърватия, Белгия, Естония и Андора. 

При положение че, приключиха с надеждите си за класиране на европейското, националите ще имат контрола през ноември, когато също има планирани три дати за мачове на държавните отбори. Това ще е съперник, който е отпаднал от плейофите, което означава, че най-вероятно ще бъде Румъния или Косово, пише "24 часа".