Националният селекционер на България Георги Дерменджиев говори пред медиите на Летище София след прибирането на отбора от Хелзинки, където загуби с 0:2 от Финландия в турнира Лига на нациите.

"Неприятности, неприятности - така е. Отборът загуби един мач, но това е последствие от първия мач с Унгария. Когато в един мач има вложени много енергия и много емоции и се иска да се постигне нещо, но не се получи, след това разочарованията са доста големи. Но в крайна сметка така се е получило и ние трябва да излезем от това състояние. Но това не е лесно", заяви Дерменджиев по повод втората поредна загуба в Лигата на нациите.

"Искам да се запази едно правилно отношение към националния отбор с реалностите, които са. Защото ако се върнем 15 години назад, резултатите са такива. Но трябва да ги уважаваме като играчи, като моменто състояние и да направим така, че българският национален отбор след време да възвърне своето качество", отговори Дерменджиев на въпроса дали това е реалното ниво на националния отбор, който има 1 победа от 2019 година насам.

"Ние всички българи, които са фенове, искат той да бъде на нивото на 1994 година. Но имаме доста голям спад в това отношение. И трябва да развием тези млади момчета, които израстват и които по моя преценка имат определени таланти. Колко са, не искам да ги изброявам. Да ги развием и да може националният отбор да се върне там, където е бил. Независимо от тази пандемия, европейският футбол се развива. Но това ще изисква време", коментира още селекционерът.

По повод промените в стартовите 11 в сравнение с първия мач, Дерменджиев отговори: "Промените се правят за добро. И се вижда, че моментното състояние е това. Аз исках да има още промени и да се вземат от тези момчета, които са подрастващи, но в момента те имат един изключително важен мач, който се играе с Полша. Искам да им пожелая успех и дано се получи. И ще бъде много важно за българския футбол да се класират и да играят в един турнир. Това потвърждава, че трябва да бъдем търпеливи. Вярвам, че и вие медиите, ще помогнете в това развитие", каза селекционерът, цитиран от БНР.

След това той добави, че очакванията не бива да идват бързо и веднага.

"Година-две за изграждане на отбора не е период. Казал съм, че всеки трябва да си извоюва мястото в националния отбор, а не всеки да идва заради визитката. Искам да се изгради ядро, което да бъде трамплин"

Дерменджиев смята, че играчите са достатъчно мотивирани и няма забележки в това отношение. "Откакто аз съм треньор, доволен съм от това. Много се говори за това мотивиране. Изграждането на един отбор във футбола, е изключително сериозна работа. Мотивацията не е да му кажеш на играча ти трябва да излезеш и да играеш за България. Мисля, че в тези мачове, които се изиграха, има много сериозен психологически момент. Тези играчи искаха да направят една крачка и България да отиде на европейско първенство. Но не се получи. Щом не се е класирали, значи трябва да направим така, че това да стане".

Отборът на България приема Уелс в сряда, 14 октомври, от 21:45 часа на Националния стадион "Васил Левски".