"Днес е велик ден за България! Преди точно 28 години направихме немислимото! Всички заедно! За да дойде едно лудо американско лято! 17 ноември винаги ще ми е като втори рожден ден!", написа легендата на българския футбол Христо Стоичков по повод на годишнината от класирането на България на световното първенство в САЩ. 

Красимир Балъков също отбеляза датата с пост във Фейсбук, на който написа: "ЧУВСТВОТО ОТ ТОЗИ МАЧ Е НЕОПИСУЕМО!"

На този ден, преди 28 години, българският национален отбор постигна най-знаменитата и най-щастливата си победа в историята, надигравайки с 2:1 тима на Франция като гост в Париж. Преди двубоя на "Парк Де Пренс" "лъвовете" се нуждаеха единствено от победа, за да се класират. Мачът обаче започва трудно за момчетата на Димитър Пенев, които в 31-та минута губят след гол на Ерик Кантона.

Само шест минути по-късно обаче Емил Костадинов засече с глава центриране от ъглов удар на Красимир Балъков за 1:1. Секунди преди края на срещата Любослав Пенев пусна страхотен пас към Костадинов, който с мощен удар под гредата матира Бернар Лама за 2:1 и смълча 50 000 зрители на "Парк Де Пренс" във френската столица. В този момент Мичмана изригна с легендарната фраза "Господ е българин!", припомня "Труд".

Тази победа класира "лъвовете" на Димитър Пенев за Световното първенство в САЩ на следващата година и постави началото на онова лудо американско лято. Седем месеца по-късно е дадено началото на Мондиал 1994, на който "Пеневата чета" записва първа победа на Световно първенство за България - 4:0 срещу Гърция. Този успех е последван от страхотните победи срещу Аржентина, Мексико и действащият световен шампион Германия по пътя на българите към 4-то място в света. Христо Стоичков стана голмайстор на шампионата. 

Всичко това обаче нямаше да се случи, ако не беше онзи гол на Емил Костадинов на "Парк Де Пренс", заради който от феновете той бе провъзгласен за светец.