След края на квалификациите започнаха сравненията на феновете. И се оказа, че националите ни са едва девета сила на Балканския полуостров, освен че поставиха антирекорд с шестото си поредно некласиране на световно.

Класирането е направено точно по изискванията на УЕФА, като от актива на отборите в по-големи квалификационни групи са извадени мачовете им срещу последния в класирането. Нашите завършиха с 2 победи, 2 равенства и 4 загуби. Осем точки има и Словения, но нашата голова разлика е по-слаба, а в световните квалификации важи тя.

Така зад нас са само Босна на Ивайло Петев, Черна гора и Косово. Всички останали държави на полуострова са пред нашите.

Най-добрият тим на Балканите са сърбите, които надвиха и Португалия в Лисабон. След това са Хърватия, Турция и Северна Македония. Сърбите се отказаха от държавната премия от 1 милион евро за победата в Лисабон и дадоха парите за болни деца.

Точно тези четири отбора продължават напред. Сърби и хървати директно на финалите, а турци и северномакедонци - на плейоф.

Интересно е, че албанците са се представили по-добре в квалификациите от Румъния и Гърция. Босна отчете най-слабото си представяне на световни квалификации, откакто участва в тях, след като стана независима държава. Тимът падна с 0:2 от Украйна и така съперникът му стигна до плейофите.

Медиите в Сараево веднага скочиха на треньора, особено след като той извади от състава за мача звездата си Миралем Пянич.

“Това си е решение между мен и Миралем. Не смятам да ви давам повече подробности”, отсече цитираният от "24 часа" Петев на пресконференцията и отклони въпроса за оставка.

Украйна отива при непоставените отбори за жребия в плейофите, който е на 26 ноември в Лозана. 12-те отбора от Европа се разделят на три потока, като се играе по един мач в 1/2-финалите и финала.

Поставените са домакини в първия двубой, а за финала се тегли жребий за домакин. През турнира за Лигата на нациите пък до плейофа се промушиха Чехия и Австрия като най-добрите в класирането, които не се класират.