Селекционерът на България Ясен Петров даде обширно интервю пред Нова телевизия. В него той говори по всички актуални теми във футбола ни. Ето какво каза спецът. 

„Оценки на отбора няма да поставям. Беше колеблива година. Тръгнахме да освежаваме отбора в хода на световни квалификации. Сблъскахме се с реалността още в първите мачове – срещу Италия и Швейцария и то пред празни трибуни. Мачът с Италия можеше и да завърши по различен начин, но имахме малко лош късмет. Швейцария е черната котка за мен в тези квалификации, страхотен отбор, граден 9 години. Завършихме с хикс срещу Северна Ирландия навън и поехме много рискове, които ни се отблагодариха.

През втория ни лагер заедно играхме контроли със Словакия, Русия и Франция. Предложението за мач с Франция дойде изневиделица, но нямаше как да откажем, въпреки че ни се струпаха 3 мача за седмица. Направихме добър хикс със Словакия, след което за пръв път играхме пред публика срещу Русия. Само в такива мачове, срещу силни отбори, може да израстваме.

Мачът с Литва беше най-разочароващият. Направихме всичко възможно, за да се приспособим към терена, но допуснахме доста елементарни грешки. Това беше болка за мен, но беше част от растежа. След това дойде мач по време на деня на Конгреса – обрат срещу Северна Ирландия. Няма как да не признаем, че това е влияело на играчите

Когато тръгваш и вкараш млади хора, се стига до липса на постоянство. В един мач е едно, след това правим грешки, които трябва да изтърпим. Имаме нужда от време и подкрепа. Най-важната дума е именно тази - „подкрепа“.

Мисля, че поставихме основа. Вярвам в този отбор и мисля, че ще има още много имена, които да заявят мястото си в тима. Имах много проблеми през тази година. С вратарския пост нямам никакви забележки. В защита изпробвахме много неща, преди да уточним настоящата схема. Трябва да сме по-креативни в халфовата линия и по-опасни отпред. Там трябва да се израства.

Повярвайте ми, аз съм най-големият оптимист и имам най-голямото желание да се класираме на форум. Това ще зарадва всеки българин. Това е една от мечтите ми. Не съм пожелал да съм на този пост само, за да си сложа значката.

Подкрепете отбора и вярвам в първото място за Лигата на нациите. Нямаме обаче право да подценяваме никого. Нямам притеснения от Северна Македония. Ние търсим първото място, това е достатъчно. Още не сме говорили за договор. Ако се случи, ще разберете. Една година градим нещо. Някои хора започват да прохождат много по-смело. Не съм от хората, които комуникират чрез медиите с другите.

Ние сме народ, който критикува. Бързо издигаме и бързо сваляме. Не сме безгрешни, но сме истински. Имаше такава песен. Имаме нужда от подкрепа, защото минахме през много сложни времена. Трябва ни да полетим и това става с подкрепа".

„Каквото съм казал, това ще се случи. Винаги ще съм зад хората, които са ме поканили. Видях закани, че ще ме уволнят, когато дойдат. Това е мое решение и не искам да коментирам това. Работи се много лесно с Боби Михайлов“.

„Радвам се, че има млади момчета, които играят в efbet Лига. Радващо е, че част от тях станаха капитани дори в тимовете си. Бих искал да играят максимално много българи в първенството. Трябва да сме откровени – на ЦСКА и Лудогорец им се натрупаха двубои и контузии. У нас е съвсем ново да се играе на 3 дена. За Лудогорец не е ново, но и там имат кадрови проблеми и ги натисна умора. Това е естествен процес“.

„Нека да е интересно първенството. Важно ще е как тимовете ще се възстановяват и подготвят през паузата. Мина една много тежка година и натрупахме много добър опит“.

„Вижда се промяната при Мъри Стоилов. Има интересни млади играчи и опитни хора, които се представят на ниво. Мисля, че ако така върви Левски, той ще е по-силен през пролетта. Богатство е Стойчо Младенов и Мъри Стоилов да са в България. Показали са се и в чужбина“.

„Имам отлична комуникация с всички клубове и треньори. Никога не съм се страхувал да говоря с никого. Вие знаете, че съм независим човек. Комуникирал съм с хора от Изпълкома, но няма как някой да ми повлияе на решенията. Имало е моменти, в които съм отказвал на клубни президенти за играчи. Отговорността е изцяло наша и до край ще е така. Имаме страхотен комфорт, положен от Михайлов, Костадинов и Касабов“.

„На 20 януари ми изтича договора, той има вариант за още една година удължаване. Искам да благодаря за страхотната атмосфера в тима ни, което нямаше да е възможно без всички момчета. Пожелавам им здраве, израстване в отборите и да бъдат още по-сплотени и пораснали. Това е пътят. Надявам се всички футболни хора да са позитивни. Критикувайте мен, не момчетата. Елате ни подкрепете обаче!“.

Снимка: Lap.bg