В последния месец една реплика стана мощен символ на вечната битка между доброто и злото. На украинския остров Змийний, малка група моряци се противопостави на превъзхождащата мощ на противника с думите „Иди на х…., руский корабль“. Украинците като славянски народ притежават богата фонотека от цинизми, но в случая репликата трябва да се разглежда извън битовия характер на думите.

От години българския футболен фен е изрекъл думите на моряците многократно по адрес на президента на БФС и неговия все по-отвратителен антураж. И той досущ като окупантите на остров Змийний се прави, че не чува воплите на народа. БФС отдавна е лишено от всякаква обществена легитимност и без всякакво значение са изборите и последващите юридически хватки. За всеки, който обича български футбол и го боли за разрухата, Борислав Михайлов е окупант. А българския футбол е в плен на жестока окупация, която го унищожава ежедневно. И която го е довела до това жалко състояние. С какви очи се катапултираха в Катар като водачи на националната ни футболна делегация! И дори не им е останало и мъничко достойнство поне да стоят настрани от резила.

Малка част от футболните фенове протестираха в понеделник в столицата против БФС и Борислав Михайлов. Мнозина го правят на футболните срещи на своите любими клубове. Почти няма стадион в България, който да не е огласян с пожелание за здраве и успехи към президента. 99,99 процента обаче лягат и стават с искане за оставка. Пълна и повсеместна неприязън на футболната общественост. Но власт с кръв се взема и с кръв се дава е мотото на всеки автократичен натрапник. И чудесно се възползва от всички възможни вратички в законите, за да остане на топлото си местенце. 

Има ли някой наивен в България, който да продължава да вярва, че законите решават нещата в българския футбол. В крайна сметка всичко се свежда дотам на кой охраната ще отвори вратника на Боянските сараи. Другото го движат адвокатите. И с години нещата се влачат. Сега например се оказа, че Борислав Михайлов и неговото обкръжение стоят в БФС не защото спечелиха конгреса на 12 октомври миналата година, а заради изборите отпреди 4 години. И така могат да си го карат до второ пришествие, защото по точката на закона докато текат обжалвания остава завареното положение. А обжалванията у нас текат по десетина, че и повече години.

И години ще текат споровете дали Боби законно отмени конгреса на 18 март и дали Димитър Бербатов законно го проведе. Някоя съдийка в червена тога, която не знае дали футболната топка е кръгла или квадратна ще бистри аргументите и ще разнася папките по коридорите на съдебната палата. А футболът през това време ще върви към небитието. За играта процедурните хватки нямат никакво значение. Излиза са на терена и се инкасира поредната срамна загуба. Като срещу Катар. На терена добрите адвокати не могат да ти помагат. На терена трябва да имаш футболисти, каквито благодарение на 16 години управление, България няма.

И съвсем правилно феновете протестират. Те не могат да махнат Боби от Бояна, защото той се е окопал там здраво. Съвсем наскоро ще започнат абитуриентските балове, а това е златно време за собствениците на базата. И ако някой още си мисли, че българския футбол е на българския народ, жестоко се е объркал. Българският футбол е на този, на който гавазите отварят вратата за да влезе с джипа. Хубавото е, че все още феновете протестират, а това показва, че надеждата не е умряла. След още няколко конгреса, обжалвания и вписвания няма въобще да са останали привърженици на тази игра у нас. Затова промяната трябва да започне веднага. Бербатов – президент!


Жаклин Михайлов, "Тема спорт"
* заглавието е на Gol.bg