Младежкият национален отбор на България (до 21 години) завърши 1:1 като гост на връстниците си от Гибралтар в Европейска квалификация от група Е. Владимир Николов откри резултата за България в 57-ата минута, а в 83-ата Дилън Пийкок изравни от дузпа. Централният бранител на Ботев (Пловдив) Атанас Чернев беше изгонен с червен картон при дузпата, тъй като фаулира автора на попадението.

Това беше и последен мач за този младежки отбор на България – родените през 2001-а и 2002-а година. "Лъвчетата" събират 10 точки от 2 победи, 4 равенства и 4 загуби, докато за Гибралтар това е първа среща, в която не губят. Момчетата на селекционера Александър Димитров най-вероятно ще завършат на 5-о място в групата, тъй като Уелс също има среща с Гибралтар у дома на 14-и юни.

Нидерландия печели групата с 26 точки и се класира на финалите на Европейското първенство. Швейцария е на 2-о място с 23 и също отива в Румъния от 9-и юни до 2-и юли догодина, тъй като има най-добър баланс спрямо останалите 2-и отбори от другите квалификационни групи.

Гибралтар се превръща в истинска черна котка за българските национални отбори, след като в четвъртък и мъжкия отбор завърши при същия резултат на същия тази стадион "Виктория Граунд". Любопитното е, че сценарият се повтори и в развоя на резултата – българите поведоха в резултата, а домакините изравниха от дузпа.

Стигна

Българският отбор имаше превъзходство в по-голямата част от мача, създаде доста ситуации, за да отбележи, но стигна до гол чак в 57-ата минута. След изпълнение на ъглов удар от Марин Петков, се получи бъркотия в наказателното поле на домакините. Топката попадна у капитана Владимир Николов, който по земя по диагонала я прати в мрежата на Джейлън Ханкинс. Само три минути по-късно резултатът можеше да бъде двоен в полза на България, но Марин Петков предпочете да играе индивидуално на границата на наказателното поле вместо да потърси комбинация с Мартин Д. Петков.

Домакините от Гибралтар пратиха топката във вратата на Дамян Христов в 74-ата минута чрез Адам Грасия, който я насочи с глава след центриране от ъглов удар. Съдията Алесандро Дудич от Швейцария обаче отмени попадението, тъй като видя фаул в атака. Само две минути по-късно Симеон Петров от българския тим пропусна нова възможност за гол, след като Владимир Николов му свали с глава топката. Петров обаче не беше концентриран на задна греда при изпълнение на корнер и от два метра не намери път към гола.

В 81-ата минута атака на гибралтарците намери Пийкок зад гърба на Чернев, двамата играчи се сбутаха в наказателното поле, но съдията от Швейцария прецени, че има нарушение на българина. Дудич даде дузпа и изгони бранителя на Ботев (Пловдив), който протестира бурно срещу отсъждането. При наказателния удар Пийкок не сбърка и изравни.

Състав на България: Дамян Христов, Йоан Стоянов, Атанас Чернев, Симеон Петров, Патрик-Габриел Галчев, Марин Петков, Мартин Атанасов (50 – Христо Иванов), Йоан Бауренски (87 – Димо Кръстев), Кристиан Добрев (72 – Димитър Стоянов), Владимир Николов, Велислав Василев (46 – Мартин Д. Петков)

Червен картон: Атанас Чернев (България) – 81-а минута

Жълти картони: Стефан Торн, Дилън Пийкок, Евън де Харо, Кайл Клинтън, Дилън Бордж (Гибралтар), Марин Петков, Мартин Атанасов, Владимир Николов, Велислав Василев, Христо Иванов, Мартин Д. Петков (България)

Снимка: Официална Фейсбук страница на БФС