Пламен Марков, който е последният селекционер извел националния отбор по футбол на България  до голям форум, се съгласи да изрази мнението си пред Sportlive.bg относно представянето на „лъвовете“, които записаха две поредни победи в последните си срещи в групите на тазгодишното издание на турнира Лига на нациите. Избраниците на новия треньор на „трикольорите“ Младен Кръстаич последователно се наложиха над Гибралтар с 5:1 в Разград и 1:0 над Северна Македония. Особено важен се оказа успехът на националите в Скопие.

„Поздравления за добрата игра и най-вече за победата. Отдавна националният отбор не се е представял по този начин. Пожелавам успех и да се надяваме в бъдеще да гледаме подобни игри и добри резултати, които ще удовлетворяват и желанията на най-претенциозните фенове.

Дано това да бъде един добър трамплин или начало и занапред да има и най-вече добри игри, които да карат всички да са щастливи. И ние като българи да имаме по-високо национално самочувствие, защото чрез футбола като най-популярния спорт наистина страните се съревновават и при успех се създава усещане за по-високо самочувствие и чувство за национална гордост“, коментира пред Sportlive.bg Пламен Марков.

Бившият национален селекционер не подмина и грозната постъпка на феновете на северномакедонците, които освиркаха химна на България.

„Постигна се важна победа срещу съперник от нашето ниво и най-вече, защото имаше и много сериозна интрига, която беше прехвърлена и на политическо ниво. И от тази гледна точка считам, че това, което се случи с освиркването на химна на България е крайно недостойно за две съседни държави с едни и същи корени.

Подобни нрави са характерни за географското положение на нашите страни. Къде в Европа го има подобно поведение? В коя страна го има?

Приемам го като балкански страсти, които се разпростират по нашите географски ширини. Това по-скоро е начин на постъпване, който не е присъщ за Европа и за европейските ценности“, обяви специалистът.

Марков е категоричен, че не трябва да се изпада в еуфория след двете поредни победи на националите.

„Ние когато загубим един мач и казваме: „Край! Футболът приключи“. Футболът е загинал и т.н. В този случай пък обратното – почваме изведнъж да мислим за голям форум. Чакайте, много е рано! Това зависи от представянето на футболистите във всеки един мач. Затова казах -  пожелавам успех. Всички български фенове, а не само аз искаме да виждаме отбора по начин, по който игра срещу Македония – всеотдаен, амбициран, мотивиран, с хъс и желание за победа. Така че това трябва да съпътства всяка една изява, всяка една среща, за да може да се вижда наистина, че се върви в положителна посока.

Това е национална черта – да изпадаме в еуфория при частичен успех и съответно  в отчаяние при неудачи и при загуба, т.е двете крайности. Амплитудата на движение на нашето настроение и изобщо в нашите цели и амбиции е много голяма като отклонение за разлика от западноевропейците.

Относно класирането за голям форум отново наблягам, че българите в оценките сме на крайностите - при един добър мач изпадаме в еуфория, както и да кажем при един или два лоши мачове влизаме в настроението под морското равнище. Все пак това е една игра и има победители и победени. Така че и в този случай моето мнение и препоръка е, че не би трябвало да се изпада в някаква еуфория“, обяви бившият национален селекционер, под чието ръководство за последно играхме на голям футболен форум – Евро 2004.

„Подмладяването не трябва да става само в националния отбор, а и на управленско ниво“, отговори Марков на въпрос за предприетото тотално подмладяване в състава на „лъвовете“, като явно визираше, че са необходими промени и в ръководството на БФС.