Участникът с националния отбор на България на Световното първенство в Мексико през 1986-а година – Атанас Пашев, изрази мнението си пред Sportlive.bg за представянето на „лъвовете“ в първите два мача от квалификациите за Евро 2024. Легендарният футболист на Ботев Пловдив отчете, че е крайно време представителната селекция на родината ни да бъде подмладена, но успехите няма как да дойдат с магическа пръчка.

Избраниците на Младен Кръстаич загубиха последователно от Черна гора и Унгария в Група G, в която са още отборите на фаворита Сърбия и Литва. Така мечтата на цяла България за класиране на отново на голям международен форум след 20-годишна суша почти угасна.

„Вижда се много желание и старание у момчетата да спазват тактическата дисциплина. Но за съжаление им липсва опит, а я няма и класата“, започна коментара си Пашев пред изданието.

„Относно шансовете за класиране на Евро 2024 е важна математиката.  А тя включваше задължителна победа в първия мач. Срещу Унгария вече можеше да се подходи по друг начин при успех на старта в двубоя с Черна гора. В Будапеща и точката дори щеше да е добре, защото са добър отбор. Сега със сърбите ли ще се надиграваме?“, продължи той.

„В първия мач в интерес на истината отборът се представи сравнително добре. Ако Груев беше открил резултата срещу Черна гора, ставаше съвсем друго. В Будапеща първото полувреме беше безобразно. Няма какво да му се коментира на този двубой. Второто полувреме унгарците вече си почиваха и сякаш тренираха“, подчерта бившето бързоного крило и легенда на Ботев Пловдив.

„Все пак още имаме шансове да се класираме за Евро 2024. Надеждата не трябва да умира. Иначе вече със пълна сила започнаха приказките за „Мисията невъзможна“. Пак ще подчертая, че ни липсва опита. Няма база за сравнение, когато се отчете в кои отбори играят съперниковите играчи – на Унгария, а и на Черна гора. Доста от футболистите на унгарците се подвизават в Бундеслигата. На практика ние имаме само един Груев, който играе във Вердер. Какво ниво и какво самочувствие да имаме?“, отговори той на въпрос за шансовете за класиране за турнира в Германия, въпреки че „трикльорите“ започнаха отчайващо квалификационния цикъл.

„Самият селекционер  Младен Кръстаич намекна, че не разполагаме с футболисти с опит в чужбина. Необходимо е да се дава време и на треньорите на националния отбор. От изказванията, включително и на Георги Иванов – Гонзо се разбира, че Кръстаич има нужната подкрепа. Няма как да не отчетем, че отборът ни е много млад“, подчерта Пашев.

„Ако сега тимът ни не може да се противопостави на по-класните отбори, ще чакаме следващите квалификации. Нужно е и малко търпение. Да се изгради някакъв план с този треньор – в продължение на 3-4 години. Не можем да гоним селекционерите през 3 месеца. Да му се даде възможност да си наложи и стила на игра“, призова той.

„Крайно време беше да се започне подмладяването в отбора. Кръстаич върви в правилната посока. Играем срещу отбори, чиито футболисти са с по 70-80 мача за националните си тимове, а нашите момчета са  с по 2 мача“, посочи легендарният футболист.

„За съжаление нещата в предни позиции не се получават. Но е така, когато нямаш опит и класа“, констатира Пашев.

СНИМКА: Официален сайт на Ботев Пловдив