България посреща Литва в дербито на аутсайдерите в група G на квалификациите за Евро 2024. Срещата на стадион „Васил Левски“ в София е днес от 19:00 часа.

Това е може би последният шанс на националите ни да запишат поне една победа в груповата фаза. След този двубой ни остава гостуване на Сърбия и домакинство на Унгария, в които трудно можем да се надяваме на успех. Трите точки срещу Литва до голяма степен биха ни гарантирали предпоследното четвърто място в групата.

Доминик Янков отпадна от сметките на селекционера Младен Кръстаич, като той се присъедини към контузените Антон Недялков, Петко Христов, Димо Кръстев и Иван Йорданов.

България не се справя добре и в този квалификационен цикъл. Към момента тимът ни има две точки в актива си от пет мача. Същото е положението и на съперника ни, което ни позволява да мечтаем за първа победа в квалификациите.

В последната си среща България се изправи срещу Черна Гора. В мач игран в Подгорица, родните национали отстъпиха с 1:2. Първият гол за Черна Гора беше дело на Стефан Савич. Домакините в срещата останаха с човек по-малко още в 59-ата минута. До края на мача, нашите момчета пропуснаха дузпа чрез Кирил Десподов и върнаха попадението чрез Преслав Боруков. Но съперникът не се предаде и в добавеното време на срещата Стеван Йоветич вкара, за да донесе трите точки на своя тим.

България и Литва са изиграли четири мача помежду си. В тях „лъвовете“ са вкарали шест гола, а литовците имат на сметката си четири попадения.

В последната среща между двата отбора от юни месец тази година се стигна до равенство 1:1. Точен за Литва беше Едвинас Гирдвайнис, а за България се разписа Марин Петков.

Пълна програма за мачовете в събота:

Група С:

16:00, Украйна - Северна Македония

21:45, Италия - Малта

Група G:

19:00, БЪЛГАРИЯ - Литва

21:45, Унгария - Сърбия

Група H:

16:00, Северна Ирландия - Сан Марино

19:00, Словения - Финландия

21:45, Дания - Казахстан.