Първи въпрос за 100 лева в „Стани богат“. Какво е общото между Андора, Гибралтар, Сан Марино, Кипър, Лихтенщайн, Малта, Латвия, Естония, Фарьорски острови и България. И отговорът е – всичките те заемат последното място в своята група за Евро 2024. А различното е, че България по територия и население е колкото другите девет, взети заедно. Може и в пъти да е в повече от другите девет. Но като футболни достойнства и качества мястото й е в тази „престижна компания“.

Тези детайли ги предлагам като заместител на изпразнените от съдържание думи позор, резил, срам, падение, дъно. Банални слова, които не достигат до съзнанието на гробокопачите на българския футбол. Унищожителите и заличителите, които разрушиха до основи онова, което съществуваше и се развиваше в предишните 90 години. Футболна държава, която до тях имаше своите участия на световни и европейски първенства, имаше и върхове в клубния футбол. Те за 18 години превърнаха джунглата в пустиня. И скоро дъжд няма да завали.

Сега опорката, която най-вече делиорманската пропаганда развива, е неустойката на Кръстаич. Ясно е, че сърбинът си отива и трябва да бъде създаден ажиотаж около неговите претенции за неустойка. Между другото – напълно справедливи, защото договорът си е договор и той трябва да бъде изпълняван. Ще обясня важното, което пропагандистите подминават удобно. Паметливите може би си спомнят една захилена снимка с три физиономии – Боби, Гонзо и Младен, който тогава не беше казанджия, а успешен треньор, класирал Сърбия на световно първенство. И не калайдисан казанджия, което е с негативна комутация, а горд собственик на фабрика за качествен алкохол. Но нали трябва да го изкараме по-черен от дявола, сега може и други определения да му се лепнат.

Та обратно към захилената снимка. Боби и Гонзо го презентираха като вятъра на промяната, човек с модерни виждания, който се е доказал като треньор на Сърбия и в Израел. И от двете места изгонен понародному с камъни. Сърбите ги взе след заговор и преврат срещу Муслин, а в Израел резултатите му бяха плачевни. Но това тогава беше подминато, а след първите три суперуспешни мача и напълно забравено. Тогава той беше Спасителят на българския футбол. А покрай него грееше ръчички най-много създателят на концепции Георги Иванов-Гонзо. Време е да го хабилитират за професор във ВИФ, защото никой не е създавал толкова много концепции за толкова малко време!

И сега, когато ситуацията е трагична и катастрофална, единственият виновник е Младен Кръстаич. И чакам отново да се заговори за чартърите, хотелите, прекрасните условия за тренировъчен процес и най-вече за питателната храна. И отново да бъде изречена култовата дума ОСИГУРЯВАМЕ. Само уточнявам, че от осигуровката са премахнати хилядата евро за повикване и някои от бедните момчета силно недоволстват. Защото има и милионери като Десподов, но за повечето хиляда евро са си пари. Може и това е да е повлияло на настроението в мача с Литва. А като няма кеш, има и други начини. Коефициентът за победа на балтийците беше 7.00 и всеки може да сметне две плюс две и да види как могат да се изкарат хубави пари, ако от теб зависи как ще завърши мачът и вземеш да си изкараш червен картон!? Но тези неща нямат доказване, особено от нашите компетентни органи.

А сега за неустойката, която наглият сърбин ще поиска. БФС подписа с него двугодишен договор неслучайно, защото имаше опция и за година и половина и този въпрос изобщо нямаше да стои на дневен ред. Но захилените кой знае защо бяха си самовнушили, че Кръстаич ще класира България със стопроцентова сигурност на европейското първенство. И неслучайно Кръстаич, че и Гонзо си броят 6 точки от Черна гора, две от Сърбия и две от Литва. И това са 12 пункта, което преди мача с Литва означаваше твърдо второ място в групата, а при победа над Литва – 15 и пет повече от третия Сърбия. Хубава сметка, ама без кръчмар, че и без казанджия. Сигурно след това изречение сте се усмихнали до уши, и то няма друга правилна реакция. Та затова Кръстаич има договор до лятото, защото България щеше да играе на европейското в Германия.

Надявам се да е станало ясно с каква чудовищна некадърност се управлява българският футбол. Когато Те дойдоха, Той с всичките си проблеми беше на средното трето място в квалификационната група с около 20 точки, след 18 години те го изпратиха твърдо на последното с 2. Но продължават и ще продължават да дразнят цялата нация с уникалната си наглост и безочие.

Материал на Жаклин Михайлов

* заглавието е на Gol.bg