България записа най-голям спад от всички европейски отбори в ранглистата на ФИФА след поредните квалификации и контролата с Албания. Нашите са се сринали с 21,62 точки, което е абсолютен антирекорд за октомври на континента, сочат предварителните изчисления, пише "24 часа".

Представянето в последните двубои ни изправя пред още един антирекорд. В новата ранглиста вече трябва да сме на 86-о място в света, само на броени точки от изпадане от първите 100. Нашите точки са 1279,12, а тези на Беларус, която е на това място, са 1212,52. Но в последните си мачове те са натрупали над 14 точки, а на нас ни предстоят сблъсъци с най-добрите в групата ни Сърбия и Унгария, като почти сигурно е, че ще загубим и двата.

Само веднъж в историята си сме били на ръба да отпаднем от топ 100 на света. Това е в ранглистата от 9 май 2012 година, когато сме на 96-о място. Тогава селекционер е Любослав Пенев, но спадът е заради серията от пет поредни загуби по времето на Лотар Матеус и Михаил Мадански.

Най-доброто ни класиране в историята е осмото място, което заемаме на 13 юни 1995 г. По това време Димитър Пенев води националите, а сме четвърти в света и през същата година ще набием и Германия в евроквалификациите. Днес се борим за един успех, след като до момента нямаме победа.

Световната ранглиста ще ни трябва догодина, когато ще се тегли жребият за първенството на планетата в САЩ, Канада и Мексико. Както “24 часа” вече писа, успяхме да изпаднем в четвърта урна, защото тогава ще има 12 групи. Ние сме 38-и в Европа и няма как да сме дори в трета урна, освен ако не се случи някакво чудо в Лигата на нациите догодина. И там обаче сме на опашката за жребия - в трета урна на трета дивизия.