Вицепрезидентът на футболната ни централа Йордан Лечков даде интервю за БНТ няколко дни след като обяви, че борбата, художествената гимнастика и волейболът у нас са на нивото на футболните ни национали.

Лечков поднесе и своите извинения за изказването си през седмицата, когато сподели, че художествената гимнастика, волейболът и борбата също нямат резултати и уточни, че тези негови думи са плод на факта, че тези спортове получавали държавно финансиране за разлика от футбола. Това, според Лечков, било пречка в България да се заговори за строеж на нов национален стадион.

"За какъв стадион да говорим, когато министърът каза, че нямаме пари за проектиране. Тук е ролята на държавата и не става въпрос за националния отбор, а за всички градове", заяви Лечков, известен по терените и като Гениалния плешивец.

"Ние сме подредили къщичката на футбола. Направихме и база“, изброи Лечков, който водеше делегацията за мача с Албания, игран на чисто нов стадион от 2019 г. в Тирана.

"Дадох пример, че другите спортове се финансират от държавата. За едните тя е майка, за футбола е мащеха. Ние сме най-голямата и същевременно най-независима и богата организация. 

Футболът се справя сам. Всички играчи, които идват в националния отбор са обгрижени и в по-голямата част от клубовете си получават заплатите навреме. Работата на БФC е да контролира тези неща", каза вицепрезидентът.

„Нашата работа не е да седим по терените, това е задача на лицензираните треньори, на техническите директори и на собствениците на клубовете. 

Аз бих поел вина и да подам оставка, но кажете ми къде вие откривате моя или наша грешка? Разбирам го всичкото това недоволство. 

Аз винаги след мачовете заставам пред камерите и още преди 15 години казах, че нямаме достатъчно класа. Ако имаме силно вътрешно първенство, от което футболистите излизат и се реализират навън, тогава ще имаме и добър национален отбор", изказа се Йордан Лечков. 

Той информира, че на 26 октомври е заседанието на изпълнитения комитет на футболната ни централа, което ще реши дали начело на първия ни отбор ще има нов селекционер.

"В четвъртък (26 октомври) в 12:00 ч. ще се проведе Изпълком. Там ще се реши кой ще бъде селекционер“, каза Лечков.

„С тази задача е натоварен Георги Иванов, който води разговори за нов треньор, така че ви моля за малко търпение. За мен са важни футболистите, а не толкова треньорът“, посочи бившият халф, който и като действащ футболист не изпитваше особен респект към треньорите си – справка Феликс Магат в Хамбургер ШФ.

По думите му новият селекционер „трябва да има авторитет и добра визитка“. 

„Колко имена изхабихме заради слабата игра на футболистите? И Стоичков, и Пенев, и Хубчев, Мъри също беше селекционер. 

Играчите просто трябва да знаят, че когато дойдат в националния отбор трябва да се "сбият". Никого няма да караме насила да става треньор. Имахме и надежди за Кръстаич, но не се получиха нещата", отчете Лечков.

Той оправда липсата на класни български футболисти с демографията.

"В България не е тайна, че имаме демографски проблем. Г-н Караиванов (шеф на лигата) говори за натурализацията, а виждате, че дори във Франция, Германия и Швейцария имат повече натурализирани футболисти от нас. 

В България не можем да решим този проблем, защото не можем да кажем на частните клубове какво да правят. Те си следват тяхната политика и от това страда националният отбор, защото не се развиват достатъчно млади български момчета. 

Трябва да има по-голяма конкуренция. Трябва да си физически подготвен, за да бъдеш психически устойчив. Това липсва на нашите футболисти", смята Лечков.

"Преди 7-8 години гласувахме едно правило за младите футболисти и още на първия мач един от тях беше изваден в 10-ата минута. Това е въпрос на желание на клубовете, но това е действителността", продължи той.

Снимка: БГНЕС