Легендарният вратар на Цървена звезда (Белград) Стеван Стоянович, който е на вратата и с капитанската лента на тима при спечелената Купа на европейските шампиони през 1991-а година, в момента е спортен директор на сръбския национален отбор.

Стоянович говори в пространно интервю пред белградския вестник "Курир" по няколко основни теми – на първо място остава ли Драган Стойкович- Пикси на поста селекционер и ще води ли "орлите" на Европейското първенство догодина в Германия, а в интервюто се изказва ласкаво и за българския селекционер Младен Кръстаич. Според очакванията у нас обаче, той вероятно ще се раздели с поста си тази седмица след заседанието на изпълкома на БФС.
Дика Стоянович, както е прякорът му в Сърбия, предупреждава как срещу България през ноември трябва да бъдат много внимателни, независимо от мнението за сериозна разлика в класите.

"Празнувахме победата срещу Черна гора, но не сме се класирали на Европейското. Трябва да сме много внимателни. Независимо, че всички си мислят как сме по-добри българите. Ще видим как ще е в мачовете между България и Унгария и между Черна гора и Литва. Сигурно е само, че няма да правим сметки. Никога не сме се занимавали с такива неща – нито в миналото, нито сега. Надявам се, че ще спечелим мача с България и ще разсеем всички съмнения", започва Стоянович в интервюто.

Въпреки двете поражения от Унгария, Стоянович е доволен от представянето на тима. Особено положително той се изказва за втората среща, когато показали как трябва да изглежда отборът. Договорът на Стойкович е до 31-и декември, а самият той няколко пъти с лукава усмивка в медиите спекулира, че може и да не е начело на страната догодина поради липсата на ново споразумение. Но Стоянович разсейва тези съмнения: Не мисля, че това ще се случи. Ще бъде лудост някой друг да води Сърбия на Евро 2024, а не този, който мина през квалификациите. И го казвам открито – хората над мене трябва да започнат преговори още сега.

Следва въпрос "Какво очаквате от мача с България, още повече, той ще се играе в Лесковац?", на който той отговаря: "Хубаво е, че националният отбор си тръгва от Белград. Трябва да се популяризират и по-малките населени места. Радвам се, че Лесковац ще бъде домакин на такова голямо събитие. Стадионът е прекрасен, условията са такива, каквито трябва да бъдат. Очаквам топ-футболна среда и атмосфера. Със сигурност ще има добра публика. Знам, че хората в Южна Сърбия са нетърпеливи да видят нашия национален отбор. Не помня кога първата ни селекция е играла в този край на страната".

Ако се класира за Евро 2024, за Сърбия ще бъде сериозно постижение, тъй като за първи път в историята на самостоятелна държава те ще отидат на две поредни големи първенства. На Мондиал 2022 в Катар, отново водени от Пикси Стойкович, сърбите отпаднаха още в групата, където бяха в конкуренцията на Бразилия, Швейцария и Камерун.

Любопитното е, че преди да срещне България в решителната си квалификация на 19-и ноември, Сърбия ще играе приятелски мач с Белгия. "Червените дяволи" са един от най-силните състави в Европа и този мач буди любопитство, че е организиран в такъв период. Но бившият вратар обяснява: "Белгийците ни се обадиха още преди да се класираме за Световното в Катар. Тогава нямаше как да им отговорим положително, защото ни предстоеше мач с Португалия.  Сега пак се свързаха с нас, което само показа колко много ни уважават. Това говори много за репутацията на този сръбски национален отбор в Европа и света. Белгийците са на върха, те са четвърта сила в света и втора в Европа. Би било несериозно, ако им откажем. Това ще бъде сериозно изпитание за нас".

В интервюто следва и въпрос, който показва как Сърбия и сърбите следят процеса. Те не  изпускат от поглед съседните държави. Въпросът е: "Как виждате резултатите на съседните страни в квалификациите за Европейското първенство?

"Хърватите сами си създадоха проблем. Те са заедно от много време, не знам как може да се провалят там срещу Уелс и Турция. Сега те зависят от другите. Но имат и бараж през Лигата на нациите. Не се тревожа много за тях.

"Младен Кръстаич подмлади българския национален отбор. Когато анализирам неговите игри, те не загубиха лесно нито една от тях, нито пък бяха надиграни. Иска ми се да можеха да го търпят. Вярвам, че ще направи резултат в следващите квалификации. Румънците могат да отидат на Европейско първенство, въпреки мътната вода, в която плуват. Босна... Там има много проблеми и търкания... Не бих искал да съм на тяхно място. Словенците направиха сериозен отбор. Те изиграха страхотно квалификациите. Не са изненада за мен, играхме с тях в Лигата на нациите и знаех, че са добри"./БТА

Снимка: Lap.bg