България посреща Унгария в европейска квалификация от група G днес, 16 ноември, от 19:00 часа наше време. След много перипетии и обрати в последните десетина дни, срещата в крайна сметка ще се изиграе на Националния стадион „Васил Левски“ в столицата при закрити врата.

Официалният дебют на новия селекционер на „лъвовете“ Илиан Илиев бе помрачен още преди мача, след като се стигна до скандал относно мястото на провеждане на двубоя. След като първоначално бе изместен за стадион „Христо Ботев“ в Пловдив, премина през „Арена Арда“ в Кърджали“, най-накрая от УЕФА взеха крайно решение мачът да бъде на предварително оповестения за домакин на срещата стадион „Васил Левски“. Илиев замени на поста уволнения след слабите резултати Младен Кръстаич, като националите ни са без победа през календарната 2023 година – за последно ликувахме с трите точки в официален мач срещу Северна Македония – на 26 септември миналата година. Последният ни успех датира от преди точно година – на 16 ноември миналата година България надви Кипър с 2:0 в контрола.

Срещу „маджарите“ националният отбор ще се опита да спре серия от девет последователни срещи без успех (официални и приятелски мачове). Нашите нямат шансове за класиране на Европейското първенство в Германия идното лято, като са на дъното на групата с едва две точки от шест мача и ще се опитат да завършат квалификационната си кампания с чест и достойнство. Унгарците от своя страна са първи в групата с 14 точки, на една пред втория Сърбия, но с мач по-малко от „плавите“, както и на шест пред третия Черна гора, в борбата за място на Евро 2024.

Илиев заяви на пресконференцията си, че ще изиска от футболистите на терена да покажат лице и да се опитат да приключат с гордо вдигнати глави квалификациите. „Не е лесно за националния отбор. Играл съм за националния отбор, трябва да се опитам да помогна на отбора да излезе от тази ситуация. Що се отнася до промените, които възнамерявам да направя, отборът трябва да придобие повече самочувствие. Предвиждаме леки промени в системата на игра, но за мен най-важно е футболистите да играят с повече самочувствие, защото иначе не могат да покажат на какво са способни на терена. С една победа няма да се класираме на Европейското, важното е да покажем някакво лице, от което да тръгнем да градим“.

Капитанът на националите Кирил Десподов добави, че отборът е спокоен и концентриран върху предстоящия двубой – нещо, което се надява да ни помогне в тежките мачове с унгарците и сърбите. „Разбира се, че не е лесно да се концентрираш за този мач, но е добре, че в нашия тим ще бъдем спокойни и фокусирани върху мача. Относно унгарците, те са много опитни и с добри играчи. На „Пушкаш Арена“ не създадохме много положения и загубихме с 0:3, но се надявам да променим нещатаи да си тръгнем от двубоя с горди глави“.

Пълна програма с квалификациите за Евро 2024 за четвъртък:

Група G

19:00, България – Унгария

21:45, Черна гора – Литва

Група А

19:00, Кипър – Испания, Грузия – Шотландия

Група F

19:00, Азербайджан – Швеция, Естония – Австрия

Група J

21:45, Лихтенщайн – Португалия, Люксембург – Босна и Херцеговина, Словакия – Исландия. /БГНЕС