Освен футболни фенове, вече и политически лидери настояват за оставката на президента на Българския футболен съюз (БФС) Борислав Михайлов. Случилото се на снощния протест на футболни фенове, скандиращи за оставката на президента на БФС в центъра на София, предизвикан от решението мачът на националния отбор между България и Унгария да се играе при празен стадион предизвика реакции в парламента. От „Продължаваме Промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) поискаха, освен оставката на Борислав Михайлов, и тази на вътрешния министър Калин Стоянов. За оставка на Стоянов настояха и от „БСП за България“.

От ДПС заявиха, че имат сведения, че Стоянов е бил притискан на изборите да работи в полза на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ). За това му искат оставката, коментира Делян Пеевски. „Ако съм притискал в нещо Калин Стоянов, то е едно – да си изпълни задълженията по организацията на вота“, посочи по-късно премиерът Николай Денков на брифинг в Министерския съвет в отговор на твърденията на ДПС. Той увери, че задачата на вътрешния министър и неговия екип е била единствено да не позволи нарушения на изборното законодателство.  „Никога не съм го притискал по отношение на конкретни партии“, каза още Денков. 

Премиерът посочи, че вижда определена неадекватна оценка на обстановката от страна на министъра на вътрешните работи. Той ме уверяваше, че не очаква проблеми и провокации, имаше и такива медийни изяви, каза Денков. Тази сутрин министърът на вътрешните работи е казал на премиера, че снощи на протестите "нищо особено не се е случило", стана известно от думите на Денков.  Премиерът припомни, че има искания за оставката на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, но ще обсъди въпроса с вицепремиера Мария Габриел, която сега е в чужбина.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов бе категоричен, че Стоянов не трябва да подава оставка. Той настоя за оставката на министъра на младежта и спорта Димитър Илиев. Борисов коментира действията на кмета на София Васил Терзиев, който по думите му е разрешил подобен протест. 

Борислав Михайлов трябва да си отива максимално бързо, категоричен е Кирил Петков, съпредседател на ПП-ДБ. Искаме и оставката на Калин Стоянов, защото това, което всички видяхме, е недопустимо, каза пред журналисти той. По думите на Петков не може хора да бъдат пребивани по заведения, затова вътрешният министър трябва да понесе своята отговорност. ПГ настоява пред министър-председателя да бъде поискана оставката на вътрешния министър, каза на свой ред и другият съпредседател на групата Атанас Атанасов. 

От ИТН коментираха, че е било ясно какво ще се случи. „Беше ясно какво ще се случи снощи, при положение че Българският футболен съюз, с това ръководство, което отдавна трябваше да си замине, провокира всички“, каза председателят на парламентарната група (ПГ) на „Има такъв народ“ (ИТН) Тошко Йорданов.

На въпрос за поисканата по-рано днес от "Продължаваме промяната - Демократична България" оставката на вътрешния министър Калин Стоянов, Йорданов отбеляза: „Нали те го направиха министър на вътрешните работи“. Депутатът попита за какво му е трябвало на футболния съюз да затваря стадиона. Щеше да е много страшно да има 2000 човека, защото вероятно щяха да са толкова публика, които да скандират това, което скандираха снощи по улиците. Боби Михайлов щеше да чуе това, което така или иначе е чул, само че отвън, но нямаше да има тази ужасна ситуация, която се получи, коментира Йорданов. Според него цялото правителство трябва да си подаде оставката.

Днешното пленарно заседание се провали заради липсата на кворум. На заседанието се очакваше да бъде гласувано проекторешението за вот на недоверие към правителството, внесен от „БСП за България“, „Има такъв народ“ и „Възраждане“.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че подкрепят правителството, когато прави правилните неща, и постави въпроса за отлагането на отпадането на дерогацията. Вчера парламентът не прие внесения от народния представител Делян Добрев законопроект, с който се предлага отпадане на дерогацията за „Лукойл“ в рамките на три дни. 

Искаме не оставката на един министър, а на цялото правителство, за да не допускаме повече ситуации, в която някой да клати държавата в името на неговия личен, частен интерес, каза Костадин Костадинов, лидер на „Възраждане“. На уточняващ въпрос кой клати държавата посочи – „този, който вчера и днес отказва да влезе в парламента – ГЕРБ и ДПС. Извивайки ръцете на „Продължаваме промяната-Демократична България“(ПП-ДБ), се опитват да преразпределят позиции вътре в кабинета“./БТА

Снимка: Lap.bg