Домакините от Сърбия се постараха ВИП-гостът на Европейската квалификация днес с България – президентът на УЕФА Александър Чеферин, да няма какъвто и да било контакт с медиите. Чеферин пристигна на стадион "Дубочица" в Лесковац около 30 минути преди началния съдийски сигнал в компанията на двама висши политици – президентите на Сърбия Александър Вучич и на Република Сръбска в Босна и Херцеговина Милорад Додик. Тримата седнаха и един до друг в ложата, научихме от БТА.

Първият човек на УЕФА кацна в Ниш със самолет на централата в компанията на Директорът на Националните асоциации Зоран Лакович и с кмета на Любляна Зоран Янкович. Те бяха посрещнати още на пистата от президента на ФСС Драган Джаич, заместника му Бранислав Недимович и генералния секретар Йован Шурбатович.

Още преди пристигането на трите ВИП-автомобила на лесковацкия стадион, беше осигурен сериозен кордон. Репортерите не само нямаха никакъв достъп до Чеферин за няколко въпроса, но дори им беше забранено да снимат – и с камери, фотоапарати, но и с телефони. И за да бъдат по-сигурни в изпълнението на задачата си, журналистите бяха отдалечени максимално от входа или пък директно поканени да се качат на местата си в Прес-ложата. Въпреки това, някои фотографи проявиха впечатляваща изобретателност и успяха да направят добри кадри.

По абсолютно същия начин беше и напускането му. Чеферин си тръгна около 40 минути след края на срещата, като се отби единствено в съблекалнята на съдиите и в стаята на дежурния делегат на УЕФА. Едва след това беше отворена микс-зоната.

Шефът на европейския футбол съчета посещението си на мача Сърбия – България (2:2) от квалификациите за ЕВРО 2024 с откриването на поредния нов стадион, построен със средства от правителството в Белград. Това стана днес сутринта в Зайчар, Източна Сърбия, а в церемонията участваха Чеферин и Вучич.

Съоръжението в Лесковац, на което днес се игра срещата от група G, както и това в Лозница, са изградени по същия начин.