Макс Верстапен с Ред Бул спечели по категоричен начин Гран При на Монако и излезе начело и в генералното класиране за сезона. 

Холандецът водеше от началото до края, за да спечели 12-ата си победа в кариерата и втора за сезона. Карлос Сайнц с Ферари завърши втори, а на подиума се качи и Ландо Норис с Макларън. 

Световният шампион Люис Хамилтън остана едва 7-и, след като заради лошата си квалификация нямаше възможност да стартира от по-предна позиция, а след това загуби и още позиции, така че това бе много лош уикенд за него. 

Това означаваше, че той загуби лидерството в шампионата, след като взе само 7 точки и има 101, докато Макс добави 25, за да събере 105 след 5 кръга. 
 
Голямата новина в навечерието на състезанието бе, че Шарл Льоклер няма да стартира в състезанието заради проблем в автомобила, който няма как да бъде елиминиран. Това бе огромно разочарование за него и Скудерията и отлична новина за Макс Верстапен. 
 
На старта пилотът на Ред Бул остана начело, след като затвори Валтери Ботас. Зад тях нямаше размествания. Последваха обиколки, в които Макс така и не успя да се откъсне напред, като Ботас оставаше на около секунда зад него. 

Чак след 10-ия тур Макс успя да отвори малко по-голям аванс, който в 17-ата обиколка бе над 2 секунди. Хамилтън пък бе далеч от Пиер Гасли, явно надявайки се да спечели позиции при спиранията в бокса. 

Ботас започна да губи темпо след 20-ата обиколка и се оплака, че предна лява гума е износена. Това помогна на Сайнц да го приближи на само около секунда, докато Верстапен дръпна с над 3 секунди напред. 

Хамилтън влезе за смяна в 30-ата обиколка и получи гуми хард, като загуби само 2 позиции, връщайки се на 8-о място. Стратегически от Мерцедес се справиха много добре. Последва смяна за Ботас и проблем в пита, след като механиците не успяха да свалят предна дясна гума на автомобила на финландеца. Това бе ужасно за Ботас, който отпадна, но пък Хамилтън спечели една позиция, въпреки че пак остана зад Гасли, след като от Алфа Таури покриха стратегията на Люис. 

Фетел пък успя да прескочи Гасли и Хамилтън с по-добра стратегия и излезе 5-и. Сайнц смени гуми и се върна трети, след като Серхио Перес бе стигнал до второто място. Последва бокс за Макс, който мина по план. Верстапен се върна точно зад Перес с гуми хард. От Ред Бул повикаха и Серхио, който успя да се върне на 4-о място. 

Последваха обиколки без да се случи нещо значимо. Макс бе с около 3 секунди аванс пред Сайнц, докато Норис бе на комфортното трето място. Хамилтън продължаваше да се мъчи на 7-о място. 

Към края обаче, Ландо започна да губи скорост, оплаквайки се от проблеми с гумите и Перес започна бързо да го настига и скоро бе на под секунда от пилота на Макларън, като започна да го притиска. 

Хамилтън направи нов питстоп 10 тура преди края, търсейки точката за най-бърза обиколка и в крайна сметка я постигна. Верстапен обаче спокойно пресече пръв финала, Сайнц донесе първия подиум за Ферари за сезона, а Норис удържа спокойно Перес и за втори път през сезона бе сред първите трима. 

В точките влязоха още Себастиан Фетел, който постигна рекордното си за сезона 5-о място, Пиер Гасли с Алфа Таури, Люис Хамилтън, Ланс Строл с втория автомобил на Астън Мартин, Естебан Окон с Алпин и Антонио Джовинаци с Алфа Ромео.