Най-добре представилият се българин на рали Дакар отново започва подготовка за поредното приключение в пустинята. За първи път Орлин Алексиев участва в нeгo пpeз 2013 г. c aвтoмoбил ВМW Х1 Рrоtо и пocтигa нaй-дoбpoтo пpeдcтaвянe зa Бългapия, ĸaтo ce зaпиcвa 17-o мяcтo в ĸлaca и 61-вo мяcтo в гeнepaлнoтo ĸлacиpaнe.  

Очаква се тази седмица да пристигне новата му състезателна машина, с която ще се включи  в Националния шампионат по офроуд в Самоков. Алексиев ще се състезава с  UTV Can-Am Maverick Х3 1000,  200 конски сили, регулирано окачване, като машината е специално подготвена за офроуд състезания в тежки условия. Навигатор ще бъде друг наш участник в рали Дакар Тодор Христов, който ще смени АTV с UTV.

От 1 до 3 октомври в Самоков ще се проведе състезанието „Самоков Трофи“, в което традиционно се включват много участници от България, Румъния и Гърция. Над 50 екипажа ще мерят сили в тежките терени около планинския град, като организаторите от местния клуб „Мотор Спорт Самоков” са подготвили над 500 състезателни километра.

Надпреварата е част от спортния календар на Автомобилната Федерация на България и се реализира с подкрепата на Община Самоков. Атракция за зрителите ще бъде затвореното трасе в неделя 3 октомври на легендарния мотополигон Ридо.