От Мерцедес обмислят да сменят мотора на Люис Хамилтън още за предстоящата ГП в Турция, което ще го прати последен на старта. 

Според правилата пилотите имат право на 3 двигателя за целия сезон, като добавянето на нов означава наказание на решетката. 

За Гран При на Русия Валтери Ботас и Макс Верстапен поучиха нови мотори и стартираха от дъното, като нидерландеца успя да завърши втори, което бе феноменално, след като загуби едва 7 точки от Хамилтън. 

Изглеждаше обаче, че режимите на Люис са доста занижени и сега от Мерцедес обмислят също да сменят агрегата и да се надяват, че световният шампион ще си пробие път към челото. 

„Има подобна възможност, но все още не сме взели окончателно решение. Не трябва обаче да допускаме повреда и отпадане, тъй като това ще е голямата загуба. В момента проучваме внимателно параметрите на задвижващите системи, за да сме сигурни, че няма да имаме проблеми с надеждността“ заяви босът Тото Волф. 

До края на сезона има цели 7 състезания, така че класиране между 3-5 място би било съвсем приемливо за Хамилтън, ако наистина трябва да изтърпи наказание и стартира последен.