От Мерцедес признаха, че радикалната концепция за колата за новия сезон във Формула 1, просто не работи. 

Сребърните стрели са далеч от Ферари и Ред Бул и въпреки че Джордж Ръсел успява да постигне добри резултати завършвайки в топ 5 в първите 4 старта, Люис Хамилтън е с големи трудности и на Имола остана 14-и. 

Британецът отписа рано-рано титлата, а босът Тото Волф му се извини, че са му направили кола, която не е добра за каране. Освен това австриецът призна, че надеждите не са се оправдали предвид сериозните промени по автомобилите. 

На въпрос от „Би Би Си“ дали са сбъркали по отношение на дизайна си, Волф заяви: „Подобно твърдение има основания. Имахме интересни идеи по отношение на пода и се надяваме, че в следващите състезания ще се подобрим. Не бих казал, че концепцията ни е сгрешена, но това, което направихме, просто не работи“. 

„Все още смятаме, че в тази кола има голям потенциал. Ако има обаче основни части, които не ни позволяват да го отключим, тогава просто трябва да намалим загубите си. В момента просто не можем да разберем защо сме бавни. Имаме идея откъде може да дойде подобрението, виждаме ключалката и просто ни трябва ключа за нея“ добави той. 

Според бившия пилот на отбора Нико Розберт, Волф не е бил напълно откровен към Хамилтън и му е спестил опасенията, че може и да няма автомобил, с който да се бори за 8-а титла.