Повреда в автомобила не позволи на световния шампион във Фомула 1 Макс Верстапен да се бори за първата стартова позиция в Гран При на Саудитска Арабия и той ще стартира едва 15-и утре във втория кръг от сезона. 

Съотборникът му Серхио Перес обаче донесе радост на Ред Бул, печелейки полпозишъна за втори път в кариерата си. Миналата година той отново стартира пръв в Джеда. Фернандо Алонсо ще бъде до него заради наказание на Шарл Льоклер, дал второ време. 

Иначе Макс Верстапен и Ред Бул бяха над всички още от първата фаза, като световният шампион нямаше проблеми. Пилотите на Астън Мартин останаха трети и четвърти, а тези на Ферари бяха след тях. От Мерцедес бяха в средата на и не изглеждаха добре. 

След Q1 отпаднаха Юки Цунода с Алфа Таури, Алекс Албън с Уилямс, Ник де Врийс с другия автомобил на Алфа Таури, Ландо Норис с Макларън, който удари стената при един от своите турове и новобранеца Логан Сарджънт с другия Уилямс. 

Шокът за Биковете бе в Q2, когато Макс загуби мощност и се оплака от проблеми в двигателя, като се прибра в бокса на бавен ход, но квалификацията за него приключи и той щеше да започне поне 15-и. Това обаче отвори вратата за полпозицията. 

Перес бе най-бърз, но с минимален аванс пред Алонсо. Оскар Пиастри с Макларън влезе в Q3, а напред освен Макс не продължиха пилотите на Хаас – Хюлкенберг и Магнусен, както и тези на Алфа Ромео – Джоу и Ботас. 

В решаващата фаза при първите опити Алонсо слезе под минута и 29 секунди, но Льоклер го изпревари, а след това и Ръсел. Перес пък свали почти половин секунда и на практика си гарантира полпозицията. 

Алонсо се подобри при вторите опити и даде второ време, преди в края Льоклер да го изпревари, но монегаскът е наказан и ще тръгне с 10 позиции назад, като Фернандо ще бъде на първа редица. Следваха Джордж Ръсел, Карлос Сайнц, Ланс Строл, Естебан Окон, Люис Хамилтън, Оскар Пиастри и Пиер Гасли.