Трикратният шампион във Формула 1 Нелсън Пике бе глобен с почти 1 милион долара заради расистки обиди по адрес на Люис Хамилтън. 

Бразилецът, който печели титлата през 1981, 1983 и 1987 бе признат за виновен от съд в родината си за нанасяне на морални вреди на британеца посредством расистки и хомофобски коментари по негов адрес. 

Случилото се е от ноември 2021-а, когато в интервю Пике използва расистки към Хамилтън след катастрофата на Люис с Макс Верстапен на „Силвърстоун“. 

Впоследствие 70-годишният бивш първенец се извини и заяви, че думите му не са били преведени правилно, но въпреки това бе глобен с 953 050 долара от бразилския съд. 

Клипът от интервюто са появи миналото лято, а впоследствие използва подобен език и в друго видео, в което коментира загубата на Люис от Нико Розберг през 2016-а. 

Интересно е, че обвиненята към Пике бяха повдигнати от 4 групи пазещи човешките права, които изискаха наказанието да бъде 1,9 милиона долара. Отсъденото обещетение обаче е два пъти по-малко. Иначе дъщерята на Нелсън – Кели, има връзка с Макс Верстапен.