Макс Верстапен с Ред Бул спечели очаквано квалификацията преди Гран При на Австралия, трети кръг от сезона във Формула 1. 

В Мелбърн световният шампион бе над всички и за 22-и път в кариерата си ще започне пръв. На първа редица до него ще бъде Джордж Ръсел, а отличното представяне на Мерцедес бе допълнено от третото място на Люис Хамилтън. 

Фернандо Алонсо с Астън Мартин остана чак 4-и, а от Ферари се провали. Съотборникът на Макс – Серхио Перес също се издъни, като отпадна още в първата фаза и ще стартира от последното място. Състезанието е утре от 8:00 часа сутринта. 

Квалификацията започна при облачно, влажно, ветровито и по-хладно време от очакваното. Още след отварянето на питлейна почти всички излязоха на трасето. Логан Сарджънт се завъртя, за да дойде поредното излитане от пистата на Серхио Перес, който затъна в чакъла на трети завой, не успявайки да спре както трябва. Това доведе до червен флаг и прекъсване от няколко минути, както и до край на квалификацията за мексиканеца и той ще стартира от дъното утре. 

Верстапен бе най-бърз в първата фаза, като на по-малко от 3 десети от него бе Ръсел, а след това бе Хамилтън, докато Алонсо бе 4-и. В крайна сметка под чертата останаха Оскар Пиастри, Гуаню Джоу, Логан Сарджънт и Валтери Ботас, които се присъединиха към отпадналия Перес. 

В Q2 Макс отново бе пред всички, като Алонсо бе на малко повече от 2 десети, а след това следваха Льоклер и Ръсел. Слънцето обаче се показа и условията се подобриха. Времената се подобриха в края на сесията и Нико Хюлкенберг се изстреля на трето място, след което Сайнц го изпревари. Под чертата останаха Окон, което бе неприятна изненада за Алпин, Цунода, Норис, Магнусен и Де Врийс. Алекс Албън обаче се промъкна напред, което бе отлично за Уилямс. 

Световният шампион поведе след първата си бърза обиколка, макар че не направи чист тур. Алонсо обаче го изпревари, като в Астън Мартин и Ферари направиха 2 подготвителни обиколки. Хамилтън излезе начело, но Макс го изпревари, макар и само с 0.009 хилядни. Появиха се информации и за дъжд, което накара всички да опитат да направят рано бързи обиколки. Следваха Алонсо и Ръсел, като първите четирима бяха събрани в една десета. 

В края обаче Верстапен свали половин секунда от времето си и това го направи недостижим. Алонсо излезе втори, но на цели 4 десети, след което веднага го изместиха Ръсел и Хамилтън, което бе страхотно за Мерцедес. Карлос  Сайнц и Шарл Льоклер от Ферари ще стартират едва 5-и и 7-и, а между тях е Ланс Строл. Албън, Гасли и Хюлкенберг допълниха топ 10.