Франческо Баная се поздрави със световната титла в MotoGP в последното за сезона Гран При на Валенсия, осъществявайки най-големия обрат в борба за титлата в историята на Световния шампионат по мотоциклетизъм. Пилотът на Дукати, който изоставаше от вече бившия първенец на планетата Фабио Куартараро с 91 точки в средата на кампанията, завърши завръщането си с девето място зад днешния победител Алекс Ринс.

„Световен шампион – звучи добре. Това бе най-трудното състезание в кариерата ми. Изпитвах трудности. Целта ми беше да завърша в топ 5, но започнах да изпитвам проблеми след няколко обиколки, но най-важното нещо е, че сме световни шампиони“, каза щастливият Баная, който бе поздравен лично от своя ментор – легендата Валентино Роси, който е и последният италианец, печелил титлата в Кралския клас през 2009. Джакомо Агостини също поздрави шампиона – той е последният италианец, триумфирал със световната титла с италианския конструктор преди 50 години.

Куартараро изглеждаше на път да защити короната си след успеха в Германия през юни. Последвалият колапс в представянето му бе болезнен за неговите фенове, като Баная имаше преднина от 23 точки преди последното състезание. Това означаваше, че французинът се нуждае от победа, а Баная да финишира извън първите 14, за да защити титлата си – мисия, която се оказа невъзможна за изпълнение.

Куартараро остана едва четвърти зад Ринс, който спечели финалния старт на испанска земя. Трети в генералното класиране се нареди италианецът Енеа Бастианини, а топ 10 допълниха още Алейш Еспаргаро, Джак Милър, Брад Биндър, Ринс, Йохан Зарко, Хорхе Мартин и Мигел Оливейра