Бившата номер 1 в женския тенис Винъс Уилямс (САЩ) заяви, че винаги е спазвала антидопинговите правила, след като руска хакерска група проникна в базата данни на Световната антидопинтова агенция УАДА и разпространи медицинските досиета на водещи американски спортисти, които са получавали право за използват забранени препарати по медицински причини.

Сред спортистите са сестрите Серина и Винъс Уилямс, както и на четирикратната олимпийска шампионка по спортна гимнастика от Рио 2016 Симон Байлс.

"Бях разочарована, когато научих , че личните ми медицински данни са попаднали в ръцете на хакери и са публикувани без мое разрешение. Винаги съм спазвала правилата на антидопинговата програма в тениса. Искала съм и съм получавала разрешение да използвам препарати за терапевтични цели по изключение. Това разрешение се дава от анонимна независима комисия от лекари и се одобрява по законите на медицината. Аз съм една от най-големите поддръжнички на чистотата в професионалния спорт и винаги много дисциплинирано съм спазвала указанията", коментира Винъс Уилямс.

Симон Байлс също призна, че с разрешение е използвала забранени препарати заради синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност.

"Страдам от синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност и приемам лекарства от дете. Моля ви, разберете, аз вярвам в чистотата на спорта. Винаги съм спазвала антидопинговите правила и ще го правя и занапред, защото това е важно за мен", написа Байлс в "Туитър". 

Хакерите от "Фенси Беър", които обявиха принадлежност към хакерската група в Интернет "Анонимните", заяви, че зад атаката стои желанието за "феър плей и чист спорт" и ще "покаже как се печелят олимпийските медали".

Както е известно над 100 руски спортисти бяха наказани с лишаване от участие на Олимпиадата в Рио де Жанейро, след като независима комисия на УАДА разкри данни за манипулации на тестове в страната през есента на миналата година и в последствие отне акредитацията на Московската антидопингова лаборатория.