В петък от Катманду, Непал, точно в 8.30 часа местно време излетяха 3 хеликоптера към върха Шиша Пангма, където изчезна алпинистът ни Боян Петков.

В хеликоптерите са се качили двама шерпи с изключителен опит, които познават планината и маршрутите в детайли, за да насочват пилотите къде да облитат, съобщава Външно министерство. Също така те носят инсулин и глюкоза, защото Боян Петров е диабетик и това е едно от основните притеснения – че дори и да бедства някъде, всяка минута е от значение.

Към този момент хеликоптерите са спрели в базов лагер под върха, но ще се опитат да продължат към лагери 2 и 3, докъдето все още катерачите не могат да стигнат заради лошото време. Съпругата на Боян Петров – Радослава Ненова, потвърди новината в телефонно интервю пред Bulgaria ON AIR.

"Хеликоптерите вече чакат да се отвори прозорец във времето, за да тръгнат. Информацията ми е от много рано сутринта. Машините вече са 3, като едната е за гориво. Имат добре разработен план", отбеляза Ненова, която от вчера е в Непал. Тя подчерта, че е обещала голяма сума като възнаграждение за откриването на Петров. "Искам да благодаря на Иван Кристоф за дарените $50 000. Все още не сме се свързали с него", добави Радослава.
 


В ефира на "България сутрин" се включи и самият Кристоф, който е известен с прякора Човека паяк. "Няма никаква логика в това, което се случва. Изненадах се, че се говори за неговото спасяване, но няма пари. И аз като Петров съм баща, а и алпинистите сме солидарни. Човек има нужда от пари в критични ситуации, в които познанството не е от значение", заяви той.

Според алпиниста и инструктор по планинско спасяване Запрян Хорозов Боян Петров все още има шанс да бъде спасен, но тази вероятност става все по-тънка с течение на времето. "Нямам вътрешна информация по темата. Боян е дисциплиниран. Много са относителни нещата. Всичко зависи от съпротивителните сили на тялото. Той се е движил един ден преди останалата експедиция. Там динамиката на времето е голяма. Това може да пречи на хеликоптерите", отбеляза той пред репортера на Bulgaria ON AIR Даниела Пехливанова.
 


Припомняме, че бюрократичните пречки бяха преодолени вчера, след като Китай даде разрешение за използването на 2 непалски хеликоптера, които да се включат в операцията по издирването на Боян Петров. Разрешението е валидно до 13 май.

Българският алпинист е в неизвестност вече 11 дни, след като тръгна към връх Шиша Пангма. Лошото време в последните дни не позволи на спасителните екипи да стигнат до лагер 2.