Пренасрочването на олимпиадата в Токио ще струва няколкостотин милиона долара на Международния олимпийски комитет (МОК). Това съобщи президентът на централата Томас Бах в интервю за "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Игрите в японската столица трябваше да се състоят от 24 юни до 9 август тази година, но заради паднемията от Covid-19 те бяха преместени за следващия сезон от 23 юли до 8 август.

"Финансовата стойност на тази промяна в настоящия момент все още не е точно изчислена. За МОК със сигурност ще има допълнителни разходи в размер на няколкостотин милиона долара, но сега е трудно да се каже колко точно ще бъдат те", обясни Бах, цитиран от "Стандарт".

От МОК дълго време отлагаха решението за пренасрочване на Олимпиадата в Токио с надеждата да избегнат сериозните финансови загуби.

Най-голям удар от пренасрочването на Игрите се понесат домакините от Япония, които до момента изхарчиха над 12 милиарда долара за организацията на най-големия спортен форум. Според оценка на експертите, преносът на Игрите може да струва допълнителни около 1 милиард долара на Токио.

Финансови загуби ще отчетат и отделните национални олимпийски комитети, но и те предстои да бъдат изчислявани.