Над 80% от японците искат Олимпийските игри, които трябва да се проведат в Страната на изгряващото слънце това лято, да бъдат отложени или отменени. Това показват резултатите от две анкети, цитирани от AP.

Допитванията са организирани от новинарската агенция Kyodo и радио-телевизионния оператор Tokyo Broadcasting System.

Резултатите от тях са лоша новина за организаторите на лятната Олимпиада и за Международния олимпийски комитет, тъй като те настояват за провеждането на спортното събитие с начало 23 юли тази година.

В японската столица Токио се наблюдава ръст на новозаразените с COVID-19 през последните седмици, който принуди властите да обявят извънредно положение.

Министър-председателят Йошихиде Суга обаче беше категоричен, че то няма да попречи на провеждането на Олимпийските игри през лятото.

Засега Япония се справя сравнително добре в ограничаването на пандемията, но ръстът на новозаразените засили скептицизма по отношение на провеждането на Олимпиадата. Критиците са на мнение, че събирането на 15 000 атлети на едно място ще повиши значително риска от избухване на нови огнища на опасната зараза.

Освен това събитието ще привлече още десетки хиляди треньори, съдии, официални лица и спонсори. Засега не е ясно дали ще бъде разрешено присъствието на чуждестранни посетители и дали местните фенове ще могат да присъстват на трибуните.