Президентът на Българска федерация по плувни спортове Георги Аврамчев определи като саботаж скандала с положителните проби на трима плувци от националния отбор.

Аврамчев даде пресконференция, на която заяви, че няма обяснение как се е стигнало до пробите за анаболния стероид "станозолол" на състезателите Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов.

"Болка ми е, защото дадохме възможност на забравени хора да излязат като скелети от гардероба. Нашите състезатели са сринати, без да имат никаква вина, а очакваме от тях да постигнат резултати след пет месеца. Как от най-успешната федерация с три олимпийски квоти, станахме най-лошите хора в тази държава".

"Всички знаещи и незнаещи започнаха да се упражняват на наш гръб и на нашите плувци. Вижте интервюто на Йосиф Миладинов от миналата седмица - той се отказа от Швейцария, за да тренира тук при тези треньори и да се довери на този доктор. До миналата седмица нямаше никакви проблеми", каза Аврамчев.

"За година и половина са дадени 200 проби и всички са отрицателни. Сега имаме три положителни проби и това е факт и вместо да се обединим и да търсим къде е проблема. Никога не сме си позволяваме да даваме забранени субстанции, особено този анабол, който остава месеци в организма", допълни той.

В понеделник получих уведомлението на лабораторията за три положителни допинг проби. Пробите на Калоян Левтеров и Йосиф Миладинов, направени от Световната антидопингова агенция ВАДА през януари, са отрицателни. Цялата тази история е необяснима - това е саботаж, атака срещу мен лично, срещу националния отбор. Явно големите успехи на плуването не са по-вкуса на някого. Правим разследване, но на този етап нямам обяснение".

"Не сме престъпници! Взехме решение БФПС да поискаме от антидопинговата комисия да бъдат изследвани всички спортисти от националния отбор. Истината ще излезе. Не сме мишки и няма да бъдем. Факт е, че корабът на плуването се разклати. Ако сме виновни, ще си понесем вината, но ако не сме - който каквото е правил, си е за негова сметка. Целият ми живот е минал в плуването и няма да допусна накрая като власите да се удавим по този начин", заяви още Георги Аврамчев.