Шесткратната олимпийска шампионка Алисън Филикс ще участва на пета поредна олимпиада, след като завърши втора на 400 метра по време на американския шампионат по лека атлетика в Юджийн (Орегон), който е и олимпийска квалификация за Токио. 35-годишният Филикс финишира за 50,02 секунди.

Победителка стана Куанера Хейс с 49,78 секунди, а Уейдлин Джонатас беше трета на 50,03.

Филикс има шест златни и три сребърни медала от олимпийски игри в кариерата си, както и 12 титли от световни първенства по лека атлетика.

"Беше борба да стигна до тук, но това е нещото, което знам как да направя - да се боря. Просто исках да използвам опита си. Да участваш на пета олимпиада е толкова специално", заяви американката.

Трейвон Бромел спечели спринта на 100 метра при мъжете с 9,80 секунди и също се класира за Токио 2020. Рони Бейкър финишира втори на 9,85 секунди, а Фред Кърли зае третото място с 9,86. Кърли реши да пропусне 400 метра, за да се концентрира на 100 и 200. Световният шампион на 200 метра Ноа Лайлс завърши на седмо място, а 39-годишният Джъстин Гатлин остана осми.

Олимпийската шампионка на 100 метра с препятствия от Рио 2016 Бриана МакНийл (САЩ) се нареди втора, но дали тя ще получи място в тима за Токио ще стане ясно след обжалването на наказанието й заради допинг. В началото на месеца тя получи петгодишно наказание "за фалшифициране на резултатите" от допинг контрол. Американката обжалва решението пред Спортния арбитражен съд (CAS) в Швейцария, който ще разгледа делото преди началото на олимпийските игри в Токио на 23 юли.