Боряна Калейн заема четвърто място във временното класиране за многобоя, а Татяна Воложанина е пета след края на втория поток на квалификациите на обръч и топка на Световното първенство по художествена гимнастика в Китакюшу (Япония).

Калейн има сбор от 51.750 точки. Тя получи оценка на обръч 25.200 точки, а на топка има 26.550 точки. Воложанина е с 49.000 точки след първите две изпълнения. Родната ни гимнастичка беше оценена с 23.550 точки на обръч, а на топка 25.450, На обръч и топка Калейн е с четвърта по сила оценка, а Воложанина е със седма оценка на обръч и пета на топка в своя дебют на световни финали.

Лидерка до момента е двукратната световна шампионка Дина Аверина от Русия с 56.725 точки, следвана от сестра си Арина с 55.700 точки и представителката на Беларус Алина Харнаско с 54.475 точки.

До края на деня има още два потока, след което най-добрите осем ще играят на финалите на обръч и на топка. Според регламента първите осем на всеки уред (по две от държава) се класират за финалите на уредите. Финалът в многобоя ще бъде в петък. В многобоя могат да участват състезателки, които са изиграли три или четири съчетания в многобоя, като за всяка се вземат трите и най-високи оценки, а най-ниската отпада.

Първите 18 от квалификациите се класират за индивидуалния многобой, където всичко започва от нула. Във финала за многобоя се оформят два потока - поток Б от 10-о до 18-о място и поток А от 1-о до 9-о място. Всичките 18 гимнастички играя по четири съчетания. /БГНЕС