Световният шампион и европейски вицешампион за мъже Карлос Насар бе определен за най-добър щангист в ранглистата на Българска федерация по вдигане на тежести, пише БНР. 17-годишният талант изуми с представянето си на шампионата на планетата в Ташкент, където освен, че грабна безапелационно титлата, счупи световните рекорди в изтласкването за юноши, младежи и мъже в кат. 81 кг.

Насар получи приза лично от президента на БФВТ Ариф Маджид, който поздрави призьорите и техните треньори по време на традиционното новогодишно тържество за обявяване на най-добрите.

Българските щанги изпращат една от най-успешните си години през новия век. През 2021-ва те имат две пети места на олимпиадата в Токио, един световен и три европейски шампиони за мъже и жени, плюс още 5 медала от тези първенства, първо място отборно при мъжете в Европа, злато и сребро от световното за младежи, злато и бронз на ЕП до 15 и 17 г., два пъти сребро и два пъти бронз на ЕП до 21 и 23 г.. Това са отличия и класирания само в двубоите, а с движенията общо медалите на България през годината са над 30.

Подгласник на Насар е европейският шампион за мъже от Москва Ангел РУСЕВ, световен шампион в изтласкването и бронзов медалист в двубоя от първенство в Ташкент в кат. 55 кг.

На трето място се нареди Христо ХРИСТОВ – пети на олимпиадата, също европейски вицешампион за мъже в кат. 109 кг в Москва, световен шампион за младежи до 20 г. г в Ташкент и четвърти на световното за мъже в Ташкент в кат. 109 кг.

В класацията следват:

4. Надежда МЕЙ-НГУЕН - европейска шампионка за жени в кат. 45 кг в Москва, европейска вицешампионка за девойки до 23 г. в кат. 49 кг в Рованиеми

5. Стилян ГРОЗДЕВ - европейски шампион за мъже в кат. 61 кг в Москва

6. Валентин ГЕНЧЕВ - бронз на европейското за мъже в Москва, сребро на европейското до 23 г. в Рованиеми и пети на световното първенство за мъже в Ташкент кат. 67 кг

7. Божидар АНДРЕЕВ - пети на олимпиадата в Токио, бронз в изхвърлянето на европейското за мъже в Москва в кат. 73 кг

8. Ивана ПЕТРОВА – европейска вицешампионка за жени в кат. 45 кг от Москва

9. Васил МАРИНОВ - световен вицешампион за младежи до 20 г. в Ташкент и шести на световното за мъже в Ташкент в кат. 102 кг

10. Давид ФИШЕРОВ - сребро в изтласкването на европейското за мъже в кат. 102 кг в Москва

При треньорите приза за № 1 през годината заслужи Илиян Илиев, наставник на Карлос Насар. Негови подгласници са Живко Николов, Кръстина и Радослав Атанасови, Пламен Братойчев, Станимир Колев и Стоян Стоянов.

За особен принос към щангите бяха отличени д-р Кирил Панайотов и Ариф Маджид, осигурил финанси за участието на националните ни щангисти на световното първенство в Ташкент този месец.

По време на церемонията старши треньорът на националите Иван Иванов и генералният секретар на федерацията доц. Димитър Димитров благодариха на всички, допринесли за успехите и най-вече на треньорите и специалистите по центровете. Тържеството завърши с обща снимка на призьорите и пожелания за още по-успешна 2022 година.