Неприятен казус се разрази в женската борба. Националката Биляна Дудова бе пренебрегната за предстоящото европейско първенство, като в нейната категория ще участва Тайбе Юсеин.

Двете обаче трябваше да проведат борба помежду си, за да определят коя да представя България в категория до 62 килограма. Такава борба не бе проведена, въпреки че Биляна Дудова закова на кантара 61.900 кг, а Тайбе Юсеин 63,500 кг.

И въпреки че спази теглото за категорията си, Биляна Дудова е пренебрегната за сметка на Юсеин.

Ето какво каза пред Букмейкър Рейтинги легендарният борец от близкото минало Серафим Бързаков, който бе начело и на женския национален отбор по борба. Той е 2 пъти световен, 4 пъти европейски и веднъж олимпийски вицешампион (Сидни 2000).

-Господин Бързаков, от два дни има повече от любопитен казус, който нажежи обстановката до червено, а вероятно скандалът тепърва ще ескалира. Какво е вашето мнение относно случая с Биляна Дудова и Тайбе Юсеин?
-Вижте, не искам да говоря много. Ще кажа само някои неща, защото сега не е моментът. На момичетата предстои европейско първенство. Не искам да ги разконцентрирам, макар че казусът вече набра скорост. Според мен Биляна Дудова има пълното право. Тя е в правото си да излезе и да каже, че е разочарована.

-Защо не се е провела борбата между двете, макар ясно и точно да е било планирано това?
-Според мен трябва да се потърси отговорност от треньора на националния отбор Петър Касабов и федерацията. Борбата в категория 62 килограма трябваше да е в Благоевград. Вече изтекоха клипчета и дори протокола, на който ясно е записано коя колко тежи. Записано е с факти и цифри – Биляна Дудова влиза в категорията, докато Тайбе Юсеин е по-тежка с 1.650 кг. Аз бях там, още мои колеги бяха, за да видят преборването. Такова обаче нямаше.

-Защо? Какво е вашето обяснение, че двете не се срещнаха на тепиха?
-В момента истината е, че Биляна седи по-добре. Да, сбърка на Държавното първенство, Тайбе я победи, но в предишната борба Биляна спечели и то доста убедително. Сега беше моментът двете да определят коя в крайна сметка ще излезе победител. Не знам поради каква причина Петър Касабов и федерацията решиха, че няма да има преборване в Благоевград. Аз обаче не се изненадвам, защото през годините на мен доста пъти ми се е случвало подобно нещо. Изпитвал съм доста неща на гърба си, сменявали са дати и какво ли още не. Разберете ме, нямам нищо против Тайбе – тя е отличен състезател, но не може един човек да проявява подобни своеволия, да коли и беси.

-Накъде ще отиде този казус според вас?
-Нямам идея. Имам много неща да кажа, но наистина не искам да навлизам точно сега в подробности. Биляна Дудова е доста разочарована, както личният й треньор Георги Калчев. Други хора в борбата – също. Според мен този път нещата може би ще придобият по-сериозен характер, защото такива казуси не се случват за първи път, но просто не им се даваше гласност и обществеността не разбираше.

-Самата Биляна Дудова каза, че за нея не е нормално да бъде ощетявана, защото не е от клуба на Петър Касабов. Как ще коментирате тези нейни думи?
-Нямам коментар… всички в борбата знаят много неща. Но е факт, че Биляна Дудова не е от клуба, в който треньор е Петър Касабов. И получава подобно отношение. Не искам да отварям темата коя състезателка с кой личен треньор се подготвя и момичетата на кого дължат успехите си до момента. Но ние с повечето колеги не държим на всяка цена да обираме лаврите, просто работим, защото обичаме борбата. Но не обичам нечестните постъпки…