Биляна Дудова продължава да няма обяснение защо е оставена извън националния отбор за европейското първенство по борба при положение, че е спазила всички изисквания. Тя не е сред селектираните за шампионата следващата седмица за сметка на титулярката в кат. до 62 кг Тайбе Юсеин.

"Не мога да си го обясня, тъй като имаше определени правила. Тази година съм в нова категория, това не е ново за мен, за четвърти път я сменям. Искам да се състезавам в олимпийската категория. Вече имам една победа над Тайбе Юсеин, която е титулярката в тази категория", каза Дудова пред bTV.

Двете трябваше да излязат в пряк мач за място в категория до 62 кг, но той така и не се състоя.

"Тази среща първо беше обявена за 8 март, след това разбрахме от медиите, че е променена датата. Имаше кантар в 8 часа, нямаше как да започне борбата, тъй като Тайбе Юсеин изобщо не се качи на кантара", разкри Дудова.

Тя отново заяви, че селекционерът Петър Касабов лъже. Според него преборването не се е състояло заради нежелание от страна на Биляна.

"Треньорът трябва да каже нещо, но това е пълна лъжа. Трябва по спортсменски начин да си решим битката между двете. Това не е последното състезание. Това не е първата случка, години наред бях мачкана психически. Въпреки всичко продължих да тренирам, да се боря за моята майка, да печеля в нейно име. Петър Касабов не е мой личен треньор и в един момент се получава тенденция да се обръща повече внимание на неговите състезателки", добави световната и европейска шампионка.

Дудова е категорична, че няма да се бори за друга държава. Казусът пък стигна до министъра на спорта. Арбитър на спора между двете страни вече е Радостин Василев. Той изслуша боркинята и се ангажира с изясняване на случая.

От мейла, изпратен от федерацията до треньора на Дудова - Георги Калчев, става ясно, че толеранс в килограмите за преборването на 18 март не се допуска, въпреки че Касабов твърди обратното.

Според сайта на федерацията, преборването е осуетено, защото Тайбе Юсеин е била по-тежка от допустимите 62 кг. Протоколът от надпреварата обаче потвърждава, че до схватки не се е стигнало, защото Тайбе не е минала кантара. Преборването на 18 март е трябвало да започне в 10:00 ч. Има запис, на който се вижда, че Дудова наистина е чакала Тайбе на тепиха.

Вчера министърът на спорта Радостин Василев прие Биляна Дудова и обеща, че ще се срещне и с ръководството на федерацията по борба.