В рубриката "Златните" в ефира на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR ви срещаме с националния отбор на България по естетическа групова гимнастика. Те за първи път в историята извоюваха световна титла.

"Все още не може да повярваме, че спечелихме световната титла. Щастливи сме от цялата работа, която свършихме и сме доволни от успеха", каза една от шампионките.

Признават, че са тренирали месеци наред, но по думите им с постоянство нещата винаги се получават.

"Всяко нещо е трудно по свой начин, но на нас най-трудно ни е издръжливостта, всеки ден работим за това. Успяваме да се съберем и да издържим съчетанието, както и поддръжките, на които трябва да сме много концентрирани, защото са опасни", споделя друго от момичетата.

И си пожелават още такива успехи, а следващата година да е още по-добра.

"До тази световна титла се стигна трудно, не мога да кажа, че е лесно. Трябва много труд и много отдаденост, и най-вече търпение. Дълги години са нужни за подготовката. Специално за тази композиция работим от една година, а отборът при жените е събран преди 5 години", коментира треньорът Кристина Ташева.

Тя добави, че повечето тренират и художествена гимнастика.

"Спазват хранителен режим, който е в реда на нормалното. Не всички, не слагаме всички под общ знаменател. Разбира се, има момичета, които имат по-проблемна структура и трябва да се съобразяват с това какво да ядат", поясни Ташева.

"Много дълги имахме пауза от това да имаме абсолютно всякакво внимание. Дори сме чували изказвания от високо ниво, че не съществува такъв спорт, при положение, че имаме световни шампиони, медалисти от световни купи. Почти не сме имали година без успехи", подчерта треньорът.

Тя допълни, че донякъде се чувстват ощетени.

"Имали сме много трудни моменти, в които сме се питали как ще продължим - не дали искаме, а как да го направим, но някак си винаги сме успявали. Затова тази титла е много сладка. От 2016 година до 2021 година не сме получавали никакво финансиране, всяка година сме кандидатствали за финансиране. Крайният отговор беше, че не съществува такъв спорт. Това е тъжно, защото в страната има 45 клуба, които развиват този спорт. Всяка година участваме с национален отбор", каза още Кристина Ташева.

А първата подкрепа получават от служебния спортен министър - Андрей Кузманов. Именно той им помага да участват на световно първенство. Тази година Радостин Василев също им помага с финансиране.

Гледайте целия разговор във видеото.