Рубриката "Златните" в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR  - "България сутрин", ни среща с най-добрия български баскетболист през последните години - Александър Везенков. Защо реши да откаже да стане част от НБА, трудно е ли да носи фамилията Везенков, какво е да носи националната фланелка, колко тренира в залата и остава ли му време за почивка? Отговорите на тези въпроси потърси Мария Константинова.

20 юли е бил последният ден, в който е можело да премине в отбора на "Сакраменто". Везенков обаче се радва, че ще остане още една година в гръцкия гранд "Олимпиакос".

"Имахме комуникация 20 дни с отбора на "Сакраменто", но най-правилното решение е да остана още една година в "Олимпиакос". Трябва да запазим двете титли, които спечелихме. Много съм радостен, че повечето играчи останахме", сподели баскетболистът.

Казва, че физически и психически се чувства готов да играе в НБА, но по думите му това е бизнес и в една сделка трябва да има разбиране от двете страни.

От много ранна детска възраст е в баскетболната зала и винаги е искал да се занимава с този спорт. 

"Всеки треньор има нещо да ти даде. Започнах в Кипър, после отидох в Солун. Имал съм много треньори и от всеки съм научил нещо", сподели Везенков.

Запитан за своя известен баща - Сашо Везенков, събеседникът на Мария Константинова посочи:

Трудно е, но и удоволствие да се работи с него. Изисква и никога няма да ти каже само това, което искаш да чуеш. Макар и да не съм го гледал на живо, е бил един от най-добрите баскетболисти. Мечтата ми беше да стана като него и да го надмина. Той се радва повече от всички, вълнува се и преживява мачовете повече от мен. Винаги ще каже къде може да има корекции, но и къде нещо е добре.

Признава, че в "Арис" е изживял едни от силните мигове в своята кариера. А през изминалия сезон с "Олимпиакос" не успя да спечели единствено Евролигата. Въпреки това Везенков влезе в идеалния отбор на турнира.

"Би било твърде хубаво да спечелим всичко. Бяхме много припрени и напрежението беше повече при нас. Не можахме да контролираме нашите емоции и игра. Радвам се, че помогнах на отбора да спечели две титли, този сезон беше много добър за мен. Слабите мачове ги имаше, но не бяха поредни", каза още Везенков.

Очакват го мачове с националния отбор на Европейското първенство по баскетбол. На мнение е, че другите отбори са по-подготвени, но вярва, че с много работа може да се представят прилично.

"Близо 4 г. не бях играл за националния отбор. Много е хубаво да играеш пред роднини и приятели, това е един екстра стимул. Българския баскетбол е на дъното в момента. Единствено с мачовете на националния отбор можем да запалим децата по баскетбола. Дори не сме в средните първенства на Европа. Никой не говори за българското първенство и не го интересува. Много трудно наши играчи пробиват в чужбина", поясни Везенков.

Гледайте цялото интервю във видеото.