С титлата си от европейското в София Карлос Насар доближи България плътно до първото място във вечното класиране по медали от континентални първенства по вдигане на тежести.

Нашите отдавна са лидер по общия брой, но по титли все още напред е СССР. Бившата социалистическа империя има 202 златни, 89 сребърни и 24 бронзови медала от европейски, или общо 325.

Титлата на Карлос Насар от събота е 189-ата в историята на българските щанги. Или всяка следваща ще бъде юбилейна. А до СССР остават само 13 титли. Освен това имаме 143 сребърни и 102 бронзови медала, или общо 434 отличия от континентални първенства.

В щангите Русия не наследи медалите на СССР, както в някои други спортове и заради това е отделно в класирането, като в момента се намира на четвърто място, пише „24 часа“.

В София България е само на една титла от рекорда ни отпреди няколко години в Тирана, когато имахме петима шампиони. Все пак в понеделник вдигат Васил Маринов и Христо Христов, които също имат шансове за първото място.

Карлос е един от шестимата щангисти, които сме заявили за световната купа на остров Пукет, Тайланд, която ще се проведе от 31 март до 11 април. Това е последният етап от олимпийската квалификация, като е едно от задължителните състезания, за да влезеш в ранглистата.

Първият ни шампион от София Ангел Русев е записан като резерва на Иван Димов и Габриел Маринов в категория до 61 килограма. Следват Божидар Андреев (73), Карлос (89) и Васил Маринов (102).