Седемкратният световен шампион по снукър Стивън Хендри бе разбит с 13-2 фрейма от своя сънародник Стивън Магуайър в 1/4-финален двубой на световното първенство в Крусибъл.

Световният №6 Стивън Магуайър стартира със солиден халф-сенчъри брейк от 95 точки във втората сесия, с който доведе нещата до 8-1 части в своя полза.

Веднага след това по-младият "шотландски боец" вече бе на път да вземе главата на своя далеч по-успешен съперник, конструирайки нов халф-сенчъри брейк, този път от 72 точки и разликата в резултата набъбна на 9-1.

Хендри поведе с 31-4 точки в следващата партия, но нямаше продължение и избра сейфти. Не след дълго той отново бе наказан, след като противникът му наниза трета поредна серия от 50+ точки: 68 поредни пункта и така резултатът стана чудовищен: 10-1.

Резилът за Хендри продължаваше. Той започна следващата партия с ужасяващ начален удар и заложи червена топка на горния ляв джоб. След това седна в стола за почивка и не стана от него до края на първата част от втората сесия, гледайки как Магуайър ниже великолепен сенчъри брейк от 125 точки, в който последната червена топка на масата бе реализирана с умопомрачителен крос-дабъл за горния ляв джоб! Така Магуайър излезе напред с 11-1 части.

"Он Файър Магуайър" поведе с 47-8 точки в следващата партия, но след това направи груба грешка с изтеглянето на бияча и Хендри получи топка в ръка, започвайки с откриваща червена за горния ляв джоб. Великият 7-кратен световен шампион дори поведе с 51-47 точки, когато на масата бяха останали само три топки.

Хендри обаче пропусна синята топка за горния ляв джоб, а след това сгреши и розовата за горния десен джоб, след като секунди преди удара се чу прозвъняване на мобилен телефон в залата и ветеранът погледна въпросително към публиката. Неговият противник сбърка розова за горния ляв джоб, след това Хендри получи шанс да вкара розовата за жълтия джоб и той я вкара! По този начин славният британец намали пасива си на 2-11 партии.

Груба грешка на Магуайър в следващата партия след 61 реализирани точки даде възможност на Хендри да запише само 8 точки, когато се стигна до невероятен кик при игра за горния десен джоб. Секунди по-късно резултатът вече бе 12-2 фрейма в полза на по-младия шотландец.

Следващата партия се оказа последна за Хендри на тазгодишното издание на световното първенство, тъй като той вкара само две единични червени топки. Две серии от 20 и 45 точки за Магуайър го изведоха в зоната на снукърите и той спечели с 13-2 партии.

Загубата на Хендри е изравнен негативен рекорд за най-голямо поражение на фаза четвъртфинал в Крусибъл. Интересното е, че през 1984 година друг велик играч - 6-кратният световен шампион Рей Риърдън губи с 2-13 на фаза 1/4-финал от Кърк Стивънс в Крусибъл.

В същото време победителят Стивън Магуайър ще играе на полуфинала с победителя от двойката Али Картър - Джейми Джоунс.

Първите думи на Стивън Хендри на пресконференцията след мача му срещу Магуайър бяха, че се отказва моментално от снукъра. Всички любители на кралската билярдна игра обаче се надяват, че изказването на великия шотландец е плод на емоции.

"Официално прекратявам кариерата си. Взех това решение още преди 3 месеца, но казах само на двама-трима души за него. Взех решението лесно поради няколко причини - календара, липсата на мотивация в тренировките, а и вече не играя така, както бих искал. Това е точното време за мен. Щеше да е още по-хубаво ако бях спечелил световната титла. Доволен съм, че направих максимум, за мен той беше още по-специален, защото го сторих при последното си участие в Крусибъл", каза Хендри.