Джон Хигинс изигра един от най-паметните мачове в своята кариера, след като спечели финала на Шанхай Мастърс срещу Джъд Тръмп.

След първата сесия англичанинът водеше със 7-2 в резултата и се виждаше като краен победител, но през втората сесия Хигинс избухна и успя да стигне до големия триумф.

Това е първа титла на Хигинс от турнира в Шанхай, а освен това той е първият шотландец, който стига до трофей в този турнир.

Ветеранът стигна до инфарктен успех с 10-9 срещу своя опонент, като самата среща бе изключително оспорвана до самия край и в нея всичко можеше да се случи.

Втората сесия започна по изключителен начин за Джон и той намали изоставането си на 3-7 след халф-сенчъри брейк от 89 точки.

Последва нов силен фрейм за Джон, който стигна до нов халф-сенчъри брейк, този път от 74 точки. Така той намали изоставането си на три фрейма.

Натискът на шотландеца продължи и той взе трети пореден фрейм във втората сесия, като този път това стана след малки серии и 78-12 в своя полза. Резултатът стана 5-7 в полза на Тръмп, но натискът на Хигинс се увеличаваше все повече и повече.

С халф-сенчъри брейкове от 76 и 71 точки Хигинс съумя да изравни резултата на 7-7, а след това стигна и до пълен обрат след 64-58 в своя полза.

Тръмп обаче изравни на 8-8 след сенчъри брейк от 105 точки в 16-ия фрейм на мача. След това двамата си размениха по фрейм, за да може резултатът да стане 9-9.

Хигинс поведе с 9-8 след халф-сенчъри брейк от 64 точки, но след малки серии и оспорван фрейм Тръмп изравни. Така всичко трябваше да се реши в последния фрейм, който бе за Хигинс.

Шотландецът стигна до 61 поредни точки, халф-сенчъри брейк, и си извоюва по този начин победата. Не може да не се отбележи, че в първата сесия Джон Хигинс изригна с максимален сенчъри брейк от 147 точки.

След края на първата сесия по нищо не изглеждаше, че ще се стигна до такъв обрат, но в крайна сметка той вече е факт. Без съмнение шотландецът ще остане в историята след този паметен успех.