Рони О'Съливан спечели първата сесия срещу Джъд Тръмп с  5-3 във финала на втория по сила снукър-турнир в календара UK Championship, провеждащ се в Йорк. Прическата изоставаше с четири фрейма, но спечели последните две партии.

Мачът за титлата започна с нервен първи фрейм, в който Тръмп поведе с трийсет точки, но не успя да доведе нещата докрай и петкратният световен шампион измъкна партията с 54-44 точки.

Джъд отново си осигури добър аванс, но Ракетата отговори с малка серия, за да се стигне до размяна на сейфти удари. Този път по-младият от двамата англичани наложи волята си и изравни резултата чрез халф-сенчъри брейк от 50.

Ракетата вдигна оборотите и наниза солиден халф-сенчъри брейк от 82 точки, след като преди това си беше подложил със серия от 21 пункта. Последва стратегическа партия, в която Тръмп на три пъти остана само с вкарване на единична червена топка и логично О'Съливан дръпна с 3-1 части.

След кратката почивка двамата майстори се впуснаха в поредното надхитряне, от което четирикратният победител в турнира излезе победител. Рони конструира серия от 81 точки и се изстреля напред с цели три партии.

Ракетата поведе с трийсетина точки в шестия фрейм, но нямаше продължение и избра сейфти. Прическата намери червена за горния ляв джоб, разви предпоследната червена топка от страничния борд, но веднага след това направи шокиращ пропуск за средния десен джоб. Ракетата не само разви последната червена топка на страничния борд, но разчисти масата и поведе с 5-1 фрейма.

При 20-20 точки в седмата партия се стигна до продължителна размяна на сейфти удари, докато черната топка бе затворила горния десен джоб. Тръмп избухна с дълга червена за горния ляв джоб и пое контрола върху масата. Той тъкмо реализира своя фреймбол и пропусна предпоследната червена топка от лесна позиция.

О'Съливан излезе да търси необходимия му снукър, но не успя да го постави в първите си няколко опита, а "двойната целувка" по жълтата топка сложи край на фрейма.

Прическата стартира с 39 точки в следващата партия и избра сейфти. Малко по-късно Рони направи груб пропуск за горния ляв джоб, но неговият противник набързо оплете конците.

Грешките продължаваха, защото след малка серия Рони пропусна предпоследната червена топка от неособено трудна позиция. Той обаче постави Джъд в труден снукър зад кафява и взе 18 точки от фаул заради три контакта с розовата топка.

О'Съливан започна да разчиства масата, но изтеглянето от жълта за зелена не се получи и той постави нов тежък снукър. Тръмп вкара бияча в джоба, но получи страхотен шанс и реализира до синя включително. Малко след това той вкара и розовата, за да минимизира щетите в първата сесия.

Втората сесия започва в 21.00 часа българско време, играе се във формат 10 от 19 фрейма. Победителят получава 150 000 паунда, а загубилият финалист - 70 000 паунда.

Снимки: Моник Лимбос