Бари Хоукинс се класира на полуфиналите на световното първенство по снукър, елиминирайки Нийл Робъртсън с 13-12 фрейма в драматичен сблъсък от финалната осмица.

Още по темата

 

Тазвечершната последна трета сесия стартира като видео-игра с три поредни сенчъри брейка. Нийл Робъртсън наниза 141 поредни точки и изравни за 8-8 части, но неговият противник също извади тежката артилерия.

Хоукинс се изстреля напред с две партии, конструирайки две чудесни стотачки от 108 и 104 точки, но австралиецът отговори с 90 пункта и отново скъси пасива си.

Нещо повече - Машината от Мелбърн поведе с 11-10 части, реализирайки халф-сенчъри брейк от 65 и фантастичен сенчъри брейк от 142 точки.

Хоукинс отново натисна газта и на свой ред осъществи мини-обрат, доближавайки се само на фрейм от победата след серии от 109 и 76.

Невероятният брейкбилдинг на двамата майстори все пак секна след това, а в 24-ия фрейм блондинът дръпна с трийсетина пункта при три останали червени топки на масата. Бари остави червена за горния ляв джоб и Робърсън изравни: 12-12!

Мачът влезе в изпълнение на пълния му формат и последната 25-а партия трябваше да реши последният полуфиналист на световното първенство.

В нея щастлив флук даде шанс на Робъртсън, но той пропусна кафява за средния ляв джоб. Интересното е, че след 25 точки в своя полза и Ястреба беше спрян от кафявата. Малко по-късно Хоукинс наниза серия от 61 точки и подпечата участието си на полуфиналите.

В битката за място на финала Бари ще се изправи срещу шампиона от 2005 година Шон Мърфи.