Нийл Робъртсън спечели за втори път в кариерата си втория по престиж турнир в снукър-календара UK Championship, побеждавайки на финала Лян Уенбо с 10-5 части.

Вечерната сесия започна при аванс от 5-3 за австралиеца, който изригна с максимален брейк от 147 точки в първия сеанс, осигурявайки си чек на стойност 44 000 паунда. 

Китаецът стартира ударно, с халф-сенчъри брейк от 82 точки, но след това австралиецът отвори разлика от цели три партии, печелейки следващите два фрейма. В първия от тях той наниза серия от 78.

Преди кратката почивка обаче азиатецът минимизира щетите и на свой ред конструира брейк от 78 пункта, за да бъде назад с 5-7 части.

В 13-ата партия Робъртсън се опита да направи мача интересен, защото точно преди разчистването на цветните топки и аванс от 26 точки в своя полза, той си постави снукър по своя фреймбол - жълтата. Лян обаче не се възползва и неговият противник отново го наказа.

Уенбо имаше предимство от двайсет точки в следващия фрейм, но при една останала червена топка допусна грешка. Машината от Мелбърн успя да обърне нещата и спечели партията по черната топка. 

Нийл започна силно и в следващия фрейм, дръпвайки с 42 точки и правейки важни крачки към триумфа. Тогава сбърка зелената топка, но малко след това получи нов шанс и довърши противника си.

Така Робъртсън спечели премия от 150 000 паунда за титлата + 44 000 паунда за максималния си брейк. За Уенбо остава чек на стойност 70 000 паунда.