Рони О'Съливан победи Стюърт Бингъм с 6-3 в полуфинален мач на престижния снукър-турнир Мастърс, който се провежда в лондонската зала "Александра Палас".

По този начин Ракетата си върна на бившия си спаринг-партньор за поражението на световното първенство миналата пролет. 

Двубоят тази вечер започна с добре поставен снукър от световния шампион и Рони допусна три фаула, но малко по-късно наниза халф-сенчъри брейк от 59 точки. 

Той пропусна групата и при шест останали червени топки избра сейфти, за да се озове в снукър по-късно. Бингъм получи сравнително трудна червена, но игра смело и след брейк от 63 точки откри резултата.

В началото на втория фрейм световният шампион пропусна черната за ъгловия джоб, но О'Съливан върна жеста с хващане на челюстите на средния джоб и заложи готова червена. Прекрасен плант, получил се като шот то натинг, върна Ракетата край масата и този път той довърши започнатото: 1-1.

И двамата англичани изпитаха трудности в третата партия, в която Стюърт поведе с 45-18, но пропусна червена топка за ъгловия джоб. Петкратният победител в турнира разчисти до розова топка и обърна до 2-1 части в своя полза.

Бингъм имаше своите възможности и в следващата партия, но след като самият той разработи масата, допусна грешка и Рони наниза чудесен халф-сенчъри брейк от 70 точки, за да се откъсне напред с две партии аванс. 

След кратката пауза Ракетата избухна с още един невероятен шот то натинг, пласирайки мишената в горния десен джоб и даде началото на първата стотачка в мача - брейк от 121 точки, завършил с разчистване до розова топка включително. 

В шестата партия Бингъм получи ранна възможност, записа брейк от 67 точки и на теория спечели частта. О'Съливан имаше нужда от само един снукър и се върна в неговото търсене. След невероятно подрязване на черната топка за средния джоб петкратният световен първенец постави снукър и си взе нужните четири точки от него. След това той направи пълно разчистване и осъществи кражба, за да поведе с 5-1!

Все пак Бингъм спря пропадането си и спечели седмата партия, в която дори беше в график за максимален брейк, но серията му завърши на 81 след пропусната черна топка. 

Световният първенец продължи да играе силно под напрежение и сведе пасива си до 3-5 части, благодарение на много стилен брейк от 52 пункта.

На старта на деветата партия Рони разпръсна групата червени, но пропусна черната топка и остави перфектна маса за своя противник, който спря на 45. Отговорът на по-опитният от двамата англичани бе твърде кратък, защото изпусна позицията и сдаде реда.

Така при 61-29 за Бингъм на масата бе останала само една червена топка и О'Съливан "взриви" залата с вкарването й за "зеления" джоб от дистанция, за да разчисти масата и да спечели с 6-3.

На финала утре Рони О'Съливан излиза срещу Бари Хоукинс, когото победи на финала на световното първенство през 2013 година.