Рони О'Съливан е в график за сензационно отпадане още в първи кръг на световното първенство по снукър за първи път от 15 години, изоставайки с 3-6 от Стивън Магуайър в шефийлдския театър "Крусибъл".

Ракетата изигра изключително слаба първа мини-сесия, в която допусна прекалено много грешки и не спечели нито една партия. Неговият шотландски съперник беше на високо ниво и конструира сенчъри брейк от 101 точки на старта, както и солидна поредица от 95 точки.

След почивката петкратният световен шампион се върна край зеленото сукно преобразен и след халф-сенчъри брейк от 54 пункта наниза две поредни стотачки - от 118 и 110 точки, за да съкрати своето изоставане на 3-4.

Осмата партия се оказа тактическа и в нея и двамата майстори бъркаха елементарни за своите стандарти ситуации. Играта беше много накъсана и разпиляна, но в крайна сметка фаулът на Рони по последната червена топка доведе до фрийбол и Магуайър си отдъхна, спирайки серията на противника си. 

В заключителната партия за деня Стивън изоставаше в точките, но получи поредна възможност и дръпна с 6-3 след серия от 84. Доиграването е утре от 12.00 часа българско време.